Hopp på livets hinderbana

Det blir nästan så att den största invändningen mot filmen blir att den är så kort, tycker recensenten som sett dokumentären Tre hopp.

Fick vänner. Hanna Bäckström har hittat en gemenskap i föreningen Regnbågsankan. För henne är pride den lyckligaste dagen på året.

Dok: Tre hopp sänds i Yle Fem fredag kl. 19.00, repris lördag kl. 11.00.

Tre hopp är en sympatisk kortdokumentär om tre ungdomar – Hanna Bäckström, Sofi Huldin och William Silén – som tvingats kämpa med tunga svårigheter i sina liv. På olika sätt har de ändå lyckats tackla sina problem och hittat en fungerande vardagsrytm.
Två av dem har förlorat föräldrar, den tredje har kämpat med svår depression. För en fanns distraktionen och räddningen på skateboardrampen, en annan hittade kärlek och gemenskap inom hbtq-rörelsen, en tredje hjälptes framåt av ungdomsverkstaden Sveps.
Gemensamt för de tre olika ungdomarna som dokumentären handlar om är att de lämnat de värsta problemen bakom sig och kan se framtiden an med åtminstone försiktig optimism. Genom att ge huvudpersonerna maximalt och fritt utrymme att uttrycka sig framför kameran lyckas regissörerna Anna Blom och Anna-Karin Grönroos skapa ett intimt intryck trots den begränsade längden. Också tempot är bra balanserat, rappt utan att bli för ytligt eller lämna någon av de tre huvudpersonerna i skuggan trots begränsat utrymme.
Ett snyggt filmningsarbete som stiligt inkorporerar till exempel kameror monterade på huvudet och också snäppet mer kreativ användning av (den vid det här laget tydligen obligatoriska) drönarkameran gör dokumentären attraktiv att se på. Särskilt de lite drömlika voice over-segmenten som är filmade i skogsmiljö fungerar anmärkningsvärt bra.
Det blir nästan så att den största invändningen mot filmen blir att den är så kort. På en halvtimme blir det ytterst svårt att göra ett djupgående intryck också med kvalitetsmaterial. Jämfört med de intressanta intervjuerna innehåller filmen också kanske väl många i och för sig fina inklipp av skateboardande. Annars är Tre hopp en sevärd dokumentär som ger en mångsidig, allvarlig men ändå långt ifrån hopplös bild av ungdomen och dess smärtor.

ANDRA LÄSER