Ny variant av coronaviruset skapar oro men ger värdefull information

Nya varianter av coronaviruset har upptäckts i Norge och sägs smitta snabbare än vanligt. Över tusen personer har satts i karantän. Enligt finländska forskare finns det ändå ingen orsak till oro: att virus muterar är vanligt och sker flera gånger per månad. Tack vare mutationer kan de kartlägga exakt hur viruset sprider sig. Mycket tyder till exempel på att den andra vågen kommit till Finland från Balkan.

Det muterade coronaviruset i Norge uppges smitta snabbare än tidigare varianter, men ger ingen anledning till oro, menar finländska forskare.
22.10.2020 06:00 UPPDATERAD 22.10.2020 08:49
I mitten av september åkte ett gäng pensionärer på en veckolång bussresa genom södra Norge. I anslutning till resan konstaterades fler än 100 fall av coronaviruset – bland annat en variant som tidigare inte har påträffats i landet.
Några veckor senare dök viruset upp på en nattklubb i Trondheim, fler än 30 fall har kopplats till utbrottet. Också här upptäcktes en ny variant av viruset som de norska folkhälsomyndigheterna inte kände sedan förr.
Det fick kommunens överläkare Tove Røsstad att i fredags sammankalla till presskonferens där hon varnade för att det i Trondheim nu finns "ett mer smittsamt virus i omlopp".

ANDRA LÄSER