Väntat besked i skidor – inga ryssar får tävla

Internationella skidförbundets generalsekreterare Michel Vion öppnade för att välkomna ryska skidåkare tillbaka till internationella tävlingar. Men på lördagen beslutade Fis att hålla kvar vid sanktionerna mot Ryssland och Belarus.

Ryskan Natalja Neprjajeva får inte tävla internationellt i vinter. Arkivbild.
22.10.2022 20:35
– Det blev som förväntat, samma beslutat som tidigare, säger den svenske styrelseledamoten Mats Årjes i telefon till TT.
Han säger att det inte ens blev någon diskussion i frågan.
– Nej, det var rakt upp och ner.
Efter att Vion gläntat på dörren för att släppa in ryssarna i värmen kom många protester från stora skidnationer som Norge, Sverige och Finland. Till och med en bojkott har varit i diskussionerna om ryssarna skulle få vara med.
Tidigare i höst har Internationella skidskytteförbundet tagit samma beslut som skidförbundet och hållit fast vid att ryssar och belarusier inte ska få tävla internationellt i vinter.
I mars, strax efter att Ryssland invaderat Ukraina med stöd av Belarus, uppmanade Internationella olympiska kommittén idrotterna att utestänga ryssar och belarusier från internationellt tävlande i framför allt världscuper och mästerskap. Vinteridrotterna på skidor beslutade i enlighet med IOK:s uppmaning.

ANDRA LÄSER