De danska covidrestriktionerna är ett minne blott – finlandssvenska Ulrika Wester-Jørgensen har tränat med kunderna i snöstorm och regn

Det är slut på covidintyg, munskydd och konstiga öppethållningstider. På tisdagen har Danmark inga restriktioner kvar. Barerna fick tjuvstarta på måndagskvällen när det var fritt fram att servera en öl efter klockan 22 och hålla öppet längre än 23.HBL har träffat tre företagare; barägaren, biodirektören och personliga tränaren, i Danmark som beskriver sin situation under coronarestriktionerna och vad som händer nu.

Barägaren Gustav Nordberg som äger Bar Riesen på Oehlenschlægersgade är nöjd över att de danska restriktionerna har lyfts men är samtidigt orolig för framtiden eftersom det har varit ekonomiskt betungande att hålla baren öppen under nästan två år av restriktioner.
02.02.2022 05:00 UPPDATERAD 02.02.2022 10:41
På Köpenhamns gator är tisdagsmorgonen sig lik trots att restriktionerna har slopats. Det har fallit lite snö under natten som ligger kvar på trottoarer och de gator som är mindre livligt trafikerade. En del har fortfarande munskydd på sig i bussar och på metron men det är färre än under måndagen när det ännu var obligatoriskt.
Barer och nattklubbar fick tjuvstarta den nya restriktionsfria eran redan i måndags i Danmark och i stället för att sluta servera ölen klockan 22 och stänga helt en timme senare tyckte myndigheterna att det var onödigt att tvinga ut gästerna på gatan i en timme för att sedan låta krogarna öppna igen vid midnatt när restriktionerna slopades.
Finlandssvenska Ulrika Wester-Jørgensen är utbildad personlig tränare och kostrådgivare. Hon blev klar med utbildningen 2018 och har bott i Danmark i 20 år.

ANDRA LÄSER