Många befaras döda i Bahamas efter orkanen Dorian

Många befaras ha omkommit i Bahamas efter orkanen Dorians härjningar. Tusentals människor saknas och myndigheterna förbereder sig på att hantera den "chockerande" höga dödssiffran som väntas.

En kvinna tittar ut över sin söndertrasade fastighet i High Rock på ön Grand Bahama.
Än så länge är den officiella dödssiffran – 43 – relativt blygsam med tanke på hur pass omfattande skador som orkanen har åsamkat önationen. Antalet döda väntas dock stiga kraftigt under de kommande dagarna, enligt landets premiärminister Hubert Minnis.
Ledningen för Prinsessan Margaret-sjukhuset i huvudstaden Nassau vädjar om kylbilar för att hantera det "chockerande" antal döda som sjukhuset räknar med kommer att hittas inom den närmaste tiden, och uppger att man har beställt många liksäckar.

Internationell insats

Över 70 000 invånare är i behov av hjälp, enligt FN. Amerikanska Röda korset har avsatt 2 miljoner dollar till Bahamas efter orkanen. Passagerarflygplan, helikoptrar, och både privata och regeringsägda fartyg har tagit sig till den stormdrabbade ön Abaco för att hjälpa till med evakueringen.
En internationell insats där den amerikanska kustbevakningen och brittiska flottan deltar har inletts, men på grund av all ödeläggelse och översvämningar är det svårt för hjälpen att nå fram.

Osäkert om sonen lever

I en idrottshall i huvudstaden Nassau har över 200 människor som evakuerats undan orkanen samlats. Många kommer från ön Abaco. En av dem är Diane Forbes som kommit bort från sina barn.
– Jag har ingen aning om min son lever eller inte, säger hon.
Melanie Lowe som bor i Marsh Harbour på Abaco förklarar hur hon tampas med osäkerheten över var hennes släktingar befinner sig, och även med bristen på bland annat mat.
– Det finns ingen bensinstation, inga matbutiker och mitt arbete är borta, säger Lowe.
ANDRA LÄSER