Ny rapport: Putin tror fortfarande på seger i Ukraina

Den senaste tidens stora ryska förluster verkar inte få Vladimir Putin att vackla i sin tro.

Rysslands president Vladimir Putin är fast besluten om att Ryssland till slut kommer att gå segrande ur Ukraina.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
27.03.2023 12:24
President Vladimir Putin tror fortfarande att Ryssland kommer att vinna kriget i Ukraina, framgår det av en ny rapport från den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War. Han tar därmed avstånd från den bedömning många västländer gjort att Ryssland i det rådande läget skulle göra klokast i att förhandla med Ukraina om krigets utgång.
Putin antar enligt ISW att väst och då i synnerhet i USA med tiden kommer att överge Kiev och sluta stödja landet med vapen och ammunition. Strategin har liknats vid en utsvältningstaktik.
”Många lyckade ukrainska motanfall behövs men det räcker troligtvis inte till för att få Putin att förhandla på acceptabla villkor eller för att skapa sådana förhållanden på fält som är gynnsamma för Ukraina och väst”, skriver ISW.
ISW slår fast att krig oftast avgörs på slagfält och att förhandlingar ”blott bekräftar militära realiteter”. Putin lär ha särskilt ett sådant historiskt exempel i åtanke, anser ISW, nämligen andra världskriget.
Ryssland har den senaste tiden förlorat en stor del av sina styrkor i östra Ukraina. Ryssland har redan förlorat mellan 200 000 och 250 000 soldater i Ukraina, uppskattade den amerikanska tankesmedjan Center for Strategic International Studies tidigare i mars. Nyligen kom det fram att Ryssland skickar kvinnliga fångar från ockuperade områden till fronten, och att landet rekryterar nya soldater via bland annat porrsajter.
Den internationella brottmålsdomstolen ICC har utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin för brott som han ska ha begått i samband med kriget.

ANDRA LÄSER