Så här lyssnar du på Princes musik

Prince lämnar efter sig en enorm låtkatalog, men hur lyssnar man egentligen på den? Det är inte det lättaste, eftersom stjärnan var skeptisk till både strömningsjättar och att marknadsföra sig via nätet.Hans egen önskan var: Köp en fysisk skiva.

Prince avled på torsdagen, 57 år gammal.
Strömningsjättar som Spotify och Apple Music låg inte högt i kurs hos Prince, som även motsatte sig att som artist använda internet som en plattform för marknadsföring.
När han i fjol släppte albumet "Hitnrun phase two", skivan som blev hans sista, var det på Jay Z:s omstridda musiktjänst Tidal. Strax innan hade han bestämt sig för att ta bort all sin musik från övriga musiktjänster, med motiveringen att det är omöjligt för en artist att tjäna pengar på andra ställen än just Tidal, som han ansåg värnade artisternas intressen.

Tidal enda sättet

Fortfarande är Tidal det enda sättet att strömma Princes musik, skriver The Independent. Dessutom har alla hans officiella musikvideor tagits bort från Youtube. Låtarna kan dock köpas via onlinebutiker som Itunes och Amazon.
Eller så väljer man att göra som Prince själv önskade: köper ett fysiskt album. 2010 deklarerade han att internet var "totalt över", en kommentar han hånades för. I fjol förklarade han dock i en intervju i The Guardian vad han egentligen menade:
– Vad jag menade var att internet är över för den som vill få betalt, och det hade jag rätt i, sade han då.

Oklart vem som ärver

Så vem äger då rättigheterna till Princes gigantiska låtskatt efter hans död? 2014 återförenades han med skivbolaget Warner efter nästan 20 år lång och infekterad konflikt dem emellan. Orsaken till det nya avtalet var att åter ge Prince äganderätt till sina klassiska album som "Purple rain", Dirty mind" och "1999", skriver The Wrap. Men vem som ärver honom, och därmed rättigheterna till hans musik, är ännu inte känt.
Prince har släppt 33 album sedan debuten "For you" 1978.
ANDRA LÄSER