Tala med barn om kriget

Arkivbild.
01.03.2022 13:20 UPPDATERAD 01.03.2022 13:59
Vi, som ryska föräldrar, vill framföra att vi helt och fullt tar avstånd från den ryska presidentens vidriga handlingar i Ukraina. Vi vill också i likhet med professor Oleg Anisimov framföra vår ursäkt för att vi inte kunnat förhindra det som nu sker och som slår sönder miljoner människors liv i Ukraina och skapar rädsla hos barn i många länder.
Vi vill också be om att alla de som är pedagoger på daghem, förskolor och skolor ska veta att många ryska barn är rädda för att gå till skolan. Det beror på att den oro och rädsla som nu finns bland vanliga medborgare i vårt land hos en del förvandlas till fördomar och hat.
Barn och unga kan ofta utsätta varandra för förakt, förtal och förnedring utan att de vuxna ens uppfattar det. Därför vore det viktigt att lärarna talar med barnen om kriget och förklarar att det är en diktator som leder det och att han inte har det ryska folkets stöd.
Många ryska familjer i Finland har lämnat Ryssland för att de inte vill eller kan bo i ett land där det råder laglöshet och godtycke.

Milena Parland,

Andrej Scherbakov-Parland,

Helsingfors

ANDRA LÄSER