Polisen: Våldsspiral mellan gäng i Esbo och Helsingfors

Misshandel, olaga hot, dråpförsök, rån och frihetsberövande. Polisen i huvudstadsregionen är klar med förundersökningen i en helhet där en våldsspiral har eskalerat mellan gäng i Helsingfors och Esbo. Skott har skjutits i bostadsområden i Esbo. I Helsingfors förhindrade polisen en incident vid Brunnshuset.

I oktober skulle en tillställning hållas i Brunnshuset i Helsingfors. Enligt polisen planerade medlemmar ur ett gatugäng i Helsingfors att ge sig på medlemmar ur ett Esbogäng på platsen. Helsingforsgänget hade för avsikt att rusta sig med knivar och skjutvapen.
Polisen i huvudstadsregionen menar att det har uppstått en hämndspiral mellan gäng i huvudstadsregionen med flera misstänkta grova brott.
I fokus står enligt polisen vad den kallar två gatugäng i Helsingfors och Esbo. De har enligt polisen bildats kring gangsterrap, en musikstil som bland annat idealiserar en kriminell livsstil. I låtarna har motsättningar mellan gängen drivits på, något som har fortsatt på sociala medier och också realiserats konkret.
Kriminalöverinspektör Markku Heinikari säger att det handlar om 18–26-åringar. Gängen har en stark stadsdels- eller områdesidentitet.

Detta handlar det om

Polisinrättningarna i Helsingfors, västra Nyland, östra Nyland och Centralkriminalpolisen har tillsammans utrett en brottshelhet som nu har gått till åtalsprövning.
De misstänkta brotten skedde sommaren och våren 2021.
I fokus står enligt polisen två gatugäng i Helsingfors och Esbo.
Gängen består enligt polisen av unga män. Gängen är starkt kopplade med särskilda stadsdelar och har egna namn. Många av medlemmarna är första eller andra generationens invandrare, uppger polisen.
Polisen har tidigare dragit sig för att tala om direkta gäng, men har under det senaste året börjat ge signaler om att den i huvudstadsregionen ser tendenser till gängbildning.
Polisen informerade om förundersökningen på tisdagen.
Enligt kriminalöverkommissarie Juhani Vuorisalo vid Helsingforspolisen reagerade polisen i somras på att våldsbrottsligheten började öka.
I utredningarna trädde en person fram som huvudmisstänkt. Genom hemlig informationsinhämtning under hösten kom polisen fram till att planeringen inför en gärning som var tänkt att ske i Brunnshuset i Helsingfors i oktober pågick.
Samtidigt kunde polisen, enligt Vuorisalo, se kopplingen mellan tidigare våldsdåd och gängen.
– Det började med en misshandel och eskalerade hela tiden till det som var tänkt som en slutpunkt, en hämndaktion på Brunnshuset, säger han.

Skottskador, hämnd på fest

Rent kronologiskt började händelseutvecklingen enligt polisen i maj med en misshandel i Helsingfors som medlemmar från båda gängen misstänks för.
Den ska ha lett vidare till ett dråpförsök i Östra centrum, där en 19-årig man från Esbogänget enligt polisen knivhögg en 18-åring från Helsingforsgänget. Det här fallet har redan behandlats i tingsrätten. 19-åringen dömdes till fängelse i 3 år och 4 månader för dråpförsök. Domen har inte vunnit laga kraft.
Efter det ska medlemmar från Helsingforsgänget ha hotat 19-åringens familj. För det är ett tiotal medlemmar misstänkta för olaga hot.
I augusti lämnades en 23-åring, som enligt polisen hör till Helsingforsgänget, allvarligt skottskadad framför Pejas sjukhus i Vanda. Centralkriminalen undersöker fallet som dråpförsök, förundersökningen är ännu inte klar.
I början av september misstänks en av ledargestalterna i Helsingforsgänget, en 21-årig man, ha misshandlat en person ur Esbogänget på ett hotell i Helsingfors. Flera personer var på plats och en video på misshandeln publicerades på sociala medier.
Följande dag ska medlemmar ur Helsingforsgänget ha skjutit flera skott mot en villa i Fågelberga i Esbo, där en fest pågick. De är misstänkta för försök till grov misshandel. På festen fanns medlemmar ur Esbogänget, och också andra ungdomar.
– Tiotals ungdomar var på plats, flera skott har stannat vid vardagsrumsfönstret och en bil utanför har träffats. Det har funnits en konkret fara, också för utomstående, säger Markku Heinikari.
Kriminalöverinspektör Markku Heinikari<b> </b>säger att de som misstänks har planerat en våldsgärning på Brunnshuset<b> </b>var beredda att till och med skjuta på varandra, för en obetydlig anledning från början. Exakt vad som varit den utlösande faktorn vill polisen inte precisera.
Polisen misstänker att Helsingforsgängets ledare efteråt ska ha hotat de som ordnade festen och han misstänks för övergrepp i rättssak, det vill säga för att ha hotat en part eller någon som ska höras vid rättegång eller förundersökning.
I september ska medlemmar ur Esbogänget ha skjutit flera skott på en gård till ett flervåningshus i Alberga i Esbo. Ett skott gick genom fönsterrutan till en bostad, där personer som inte har med konflikten att göra fanns.

Konsert i Brunnshuset

I oktober skulle en konsert ordnas på Brunnshuset i Helsingfors, där medlemmar ur Esbogänget skulle uppträda.
Polisen fick genom hemlig informationsinhämtning uppgifter om att ledargestalter i Helsingforsgänget planerade att attackera medlemmar ur Esbogänget.
– De planerade en väldigt allvarlig våldsgärning, säger Juhani Vuorisalo.
Enligt honom hade de för avsikt att använda åtminstone knivar, men möjligen också skjutvapen.
– Det går inte att utesluta att utomstående inte skulle ha hamnat i fara.
Polisen ställde in konserten innan den började. Sammanlagt tolv 18–26-åringar, som enligt polisen hör till Helsingforsgänget, är misstänkta för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. En av de tre som är häktade är den som knivhöggs i Östra centrum på sommaren.
Helsingforsgängets ledare, 21-åringen och en 26-åring är dessutom misstänkta för grovt rån, grovt frihetsberövande och grovt narkotikabrott i Helsingfors i oktober.
Kriminalöverkommissarie Juhani Vuorisalo säger att våldsspiralen har brutits i och med att centrala personer har gripits och häktats, men menar att polisen måste vara vaksam eftersom det fortfarande pyr under ytan.
Utredningen har enligt Vuorisalo komplicerats av att de inblandade inte varit intresserade av att berätta om händelserna. Polisen har ändå bevisning på band, och information som den kommit över bland annat via telefonerna och också sociala medier.
Juhani Vuorisalo säger att hämndspiralen i och med att polisen har gripit de huvudmisstänkta har brutits och att "läget på stan har lugnat ner sig".
– Men det händer hela tiden saker under ytan, det vet vi. Säkert måste vi ingripa också i fortsättningen och fortsätta vår verksamhet.
Han säger ändå att polisen inte ensam kan påverka utvecklingen, utan att olika slag av förebyggande insatser också krävs.
– Så att vi kan påverka i samhället att unga riktar sitt intresse till något annat än våld. Det är en fråga för hela samhället.
Artikeln har uppdaterats med kommentarer.
Läs också: I jakten på respekt kan någon annans dyra kläder bli begärligt byte
Läs också: Polisen: Ett hundratal unga ingår i gäng med ökad våldspotential
ANDRA LÄSER