HBL:s Fredrik Sonck blir ny vd för Ålands radio – och frun Heidi Grandell-Sonck blir redaktionschef

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck tar över världens minsta public service-bolag.

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck konstaterar en del kanske kan höja lite på ögonbrynen över att han tar över vd-posten på Ålands radio samtidigt som hans fru Heidi Grandell-Sonck tar över som redaktionschef och ansvarig utgivare, men själv ser han ingen dramatik.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
03.11.2022 13:47 UPPDATERAD 03.11.2022 16:13
I början av januari 2023 börjar HBL:s kulturchef Fredrik Sonck som vd för Ålands radio och tv.
– Det är roligt förstås, men samtidigt är det också med en del ambivalenta känslor, saknad, till och med sorg eftersom jag trivts väldigt bra på HBL Kultur, säger Fredrik Sonck.
Anledningarna till att han sökt sig till en ny post med nya utmaningar är en kombination av flera saker.
– Rent yrkesmässigt har jag aldrig tänkt mig att jag ska vara kulturchef på HBL fram till pensionen. Jag tror inte ens att den typens jobb är sådana som man ska ha allt för länge, vare sig för en själv eller offentligheten eftersom det på sitt sätt är en maktposition. Med det sagt hade jag alldeles väl kunnat stanna flera år till. Men nu dök den här möjligheten upp och den är ganska unik.
Fredrik Sonck tillträdde som kulturchef på HBL år 2014.
HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi säger att kulturredaktionen på HBL har en central roll på tidningen och för kulturbevakningen i hela Svenskfinland.
– Att han nu lämnar sin post är en stor förlust för HBL. Arbetet med att hitta en ny kulturchef inleds omedelbart, säger Yläjärvi.

Lockar att leda världens minsta public service bolag

Samtidigt blir Heidi Grandell-Sonck, Fredrik Soncks fru, ansvarig utgivare för Ålands radio och tv. Grandell-Sonck jobbar i dag som producent för Svenska Yles grävande redaktion.
– Efter många och långa diskussioner beslöt vi oss för att ta chansen. Visst finns det något som lockar i att leda det som måste vara världens minsta public service-bolag, säger Fredrik Sonck.

Hur ska det bli att leda en redaktion tillsammans med sin fru?

– Det blir intressant. Vi kommer förstås att ha en viss rollfördelning, men 99 dagar av 100 tror jag det är bra att ledningen drar åt samma håll. Sen kommer vi säkert kunna vara oense om vissa saker. Det är helt naturligt. Man kan vara oense i sitt äktenskap ibland och man kan vara oense med sina arbetskamrater ibland, men så länge man är konstruktiv och saklig så tror jag att den typen av konflikter inte är något att vara rädd för.
De senaste åren har varit turbulenta på Ålands radio. Tidigare i år avgick redaktionschefen och ansvariga utgivaren Camilla Karlsson-Hendersson. Beslutet fattades i samråd med styrelsen efter en granskning i Nya Åland där anställda vittnade om sexistisk jargong, mobbningskultur och trakasserier.
– Det är helt klart att Ålands radio haft väldigt tuffa utmaningar de senaste åren. Jag tror det finns jättefina journalister, så det finns säkert bra möjlighet att göra väldigt fin journalistik i framtiden.
Några konkreta planer och åtgärder vill Fredrik Sonck inte öppna upp i det här läget. Först vill han lära sig hur allt funkar för att sedan sätta sig ner och göra analysen.
– Jag tror att det kan bli ganska stora förändringar men jag vill inte i det här skedet sia om vilka.
Förtydligande 14.03: Heidi Grandell-Sonck titel blir redaktionschef och ansvarig utgivare på Ålands radio.

ANDRA LÄSER