Sensationell medaljfest i OS! Två medaljer till Finland efter dramatisk sekundkamp

Kerttu Niskanen vann OS-silver efter en andlöst spännande tvekamp med Norges Therese Johaug. Krista Pärmäkoski fullbordade Finlands sensationella dag med OS-brons.

Kerttu Niskanen jublade över silvermedaljen.
På förhand var det upplagt för Therese Johaug och Frida Karlsson i 10 km klassiskt – men Kerttu Niskanen tog ledningen nästan direkt och kämpade ända till slut om OS-guld.
Till slut var den norska storstjärnan 0,4 sekunder snabbare än Niskanen i mål – men Niskanen tog OS-silver. Det är Niskanens första individuella OS-medalj någonsin. Krista Pärmäkoski fullbordade den blåvita sensationen med OS-brons – bara 0,1 sekund före ryska Natalia Neprjajeva. Det är Pärmäkoskis fjärde OS-medalj – men också hennes första individuella stormedalj på fyra år.
– Det här var säkert min sista chans att ta en OS-medalj, säger Niskanen, 33, i Yles tv-intervju efter loppet – och har svårt att hålla tillbaka tårarna.
Läs också: Medaljen hängde på 58 centimeter! Juha Mietos marginaler ändå i en klass för sig
Niskanen slog igenom med åttonde plats i VM i Oslo 2011. Sedan dess har hon fyra gånger varit fyra i ett stort mästerskap – men aldrig lyckats ta en individuell medalj. Förrän nu.
– Medaljen har en enorm betydelse för mig. Jag har ibland kanske haft lite dålig tur när det blivit fjärde plats, säger Niskanen i tv-intervjun.
– Vill man riktigt strö salt i såren så hade jag segern inom räckhåll. Skillnaden var till slut väldigt liten. Jag var som bäst 10-20 sekunder före, men slutet gick inte så bra. Therese kunde slå in en annan växel i sista uppförsbacken. Jag hörde inte att det var riktigt så jämnt, men jag försökte allt jag kunde till slut.
Kerttu Niskanen kunde inte hålla tillbaka tårarna efter att ha säkrat sin första individuella OS-medalj.
Ingen annan har varit lika nära att slå Johaug i ett stort mästerskap under de senaste åren. För ungefär ett år sedan var det nog ingen som trodde att det skulle vara Niskanen som pressar Johaug in i det sista i OS.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse att slutligen få en individuell OS-medalj. Jag får vara stolt över att jag kämpade till slut, och inte lät Therese komma lätt undan. Jag gav allt jag hade och var nära segern, men jag får också vara nöjd med silvret, säger Niskanen..
– Jag gick ut för att slåss om medalj, inledde hårt, och försökte trycka på allt det gick hela sträckan. Jag vill inte spekulera om jag skidade för hårt eller för långsamt i något skede. Jag gav allt jag hade.
Pärmäkoski tog ledningen efter 1,8 km – 0,9 sekunder före storfavoriten Johaug. Strax efter passerade Niskanen 1,8 km – ytterligare 0,4 sekunder snabbare än Pärmäkoski. Varken Frida Karlsson eller Ebba Andersson, de två stora svenska favoriterna, kunde överträffa Niskanens mellantid. Men ryska OS-lagets Natalia Neprjajeva, som startade sist av de största favoriterna, inledde urstarkt och tog ledningen med hela 7,7 sekunder före Niskanen.
Johaug låg en halv sekund före Niskanen efter 5 km, men efter 6,3 km hade Niskanen utökat sin ledning över Johaug till 11 sekunder. Krista Pärmäkoski kunde inte hålla samma fart, utan var 17,7 sekunder bakom Niskanen efter 6,3 km. Neprjajeva kunde inte heller hålla Niskanens och Johaugs fart, utan tvingades ge sig med hela 14,7 sekunder i det här skedet. Svenskorna hade redan tappat greppet om medaljerna – Ebba Andersson var 31,5 sekunder och Frida Karlsson 50,5 sekunder bakom efter 6,3 km.
Johaug öste på mot slutet. Niskanen låg ännu 1,4 km före mål en dryg sekund före, men den norska storstjärnan lyckades ta slutet lite snabbare än Niskanen och var 0,4 sekunder snabbare i mål. Niskanen spurtade medan sekunderna tickade ned, men kunde inte slå Johaugs tid, och tvingades nöja sig med OS-silver.
Kerttu Niskanen med sin man och tränare Juho Mikkonen.
Pärmäkoski var tvåa i mål, 31,5 sekunder bakom Johaug. Niskanen petade henne till tredje plats, men Finland kopplade greppet om två medaljer. Svenskorna hade redan tappat greppet om medaljerna. Men det blev några oerhört spännande minuter när Neprjajeva närmade sig mål. Hon var till slut 0,1 sekund långsammare än Pärmäkoski i mål och finländarna kunde jubla över medaljerna.
– Det är ju helt vansinnigt. Vi gick hårt ut med Kepa och låg till och med före Therese. Det var kanske aningen i överkant för mig och jag försökte sedan lugna mig. Motvinden gjorde tävlingen mycket tung. Jag tryckte på in i det sista, kämpade de sista metrarna, och det var bra att jag lyckades ta mig över målstrecket, säger Pärmäkoski.
– Lyckligtvis vände sig tiondelarna till min fördel, men det grämer nog för Kerttus del. Det var så nära att hon hade vunnit.
Pärmäkoski har från förut tre OS-medaljer. Men också den här medaljen betyder mycket – det är fyra år sedan hon senast vann en individuell medalj i ett stort mästerskap.
– Jag har jobbat hårt i ett år och nu gav det resultat. Jag visste att jag är i bra form, fast det inte kanske syntes ännu i skiathlon, men fint att få utdelning, säger Pärmäkoski.
Läs också: Fiasko för de svenska åkarna – Frida Karlsson kollapsade i målfållan
Skidor
PEKING
OS
damer, 10 km (k)
1) Therese Johaug, Norge, 28.06,3, 2) Kerttu Niskanen, Finland, +0,4, 3) Krista Pärmäkoski, Finland, +31,5, 4) Natalia Neprjajeva, Ryska olympiska kommitténs lag (ROC), +31,6, 5) Katharina Hennig, Tyskland, +43,4, 6) Ebba Andersson, Sverige, +50,9, 7) Julia Stupak, ROC, +57,5, 8) Jessie Diggins, USA, +1.08,8, 9) Teresa Stadlober, Österrike, +1.10,6, 10) Tatiana Sorina, ROC, +1.11,1, 11) Katherine Sauerbrey, Tyskland, +1.20,9, 12) Frida Karlsson, Sverige, +1.21,7, 13) Rosie Brennan, USA, +1.22,3, 14) Johanna Matintalo, Finland, +1.24,9, 15) Lilia Vasileva, ROC, +1.26,1, 16) Anne Kyllönen, Finland, +1.36,3, 17) Anamarija Lampic, Slovenien, +1.48,7, 18) Dahria Beatty, Kanada, +1.53,9, 19) Emma Ribom, Sverige, +1.59,5, 20) Charlotte Kalla, Sverige, +2.01,3.

Kerttu Niskanen

Ålder: 33
Hemort: Kuopio
Familj: man Juho Mikkonen
Förening: Vieremän Koitto
Tränare: Juho Mikkonen
Största meriter: OS-silver i 10 km klassiskt (2022), OS-silver i stafett och lagsprint (2014), OS-brons i stafett (2015, 2017)
ANDRA LÄSER