Mika Aaltola tänker rösta men vet inte på vem: ”Har ni förslag?”

Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola tänker rösta på valdagen, men han vet inte på vem – eller ens vilket parti.

Mika Aaltolas expertis är i första hand USA, men han har anlitats flitigt som expert alltsedan Ryssland inledde invasionskriget mot Ukraina för ett drygt år sedan.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
01.04.2023 14:02 UPPDATERAD 01.04.2023 14:16
Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola skriver på lördagen på Twitter att han tänker rösta i riksdagsvalet, men att han inte kan bestämma sig för parti eller kandidat. Han ber om förslag av sina följare, och bara två timmar efter att han lagt ut frågan har han redan fått tiotals förslag.
”En dag till valet. Jag funderar ännu på parti och kandidat i Helsingfors. Tonviken är förstås på geopolitik och utrikespolitik. Natomotståndare finns inte på min lista. Helst fräscha ansikten för vilka Finlands inre stabilitet och mänsklig trygghet kommer i första rummet. Har ni förslag?” skriver Aaltola.
Av alla röstberättigade har runt 38,8 procent redan förhandsröstat. Räknar man bort utomlands bosatta finländare är valdeltagandet något högre: 40,5 procent.
I tidigare val har ungefär hälften av rösterna avgetts på förhand och den andra hälften på valdagen.
Aaltola har opinionsundersökningar seglat upp som en av favoriterna att bli Finlands nästa president – om han skulle ställa upp i valet i januari, vilket han själv bestridit upprepade gånger. Sauli Niinistö har varit president i två mandatperioder vilket innebär att han måste kliva åt sidan från posten.

ANDRA LÄSER