Wolt fortsätter som Wolt efter miljardaffären

Helsingfors blir USA-baserade Doordashs center för den internationella verksamheten.

Miki Kuusi är en av grundarna till Wolt.
Anna Back
10.11.2021 08:22 UPPDATERAD 10.11.2021 12:42
Doordashs köp av finska budplattformen Wolt offentliggjordes sent på tisdagen finsk tid i samband med Doordashs resultatrapport. Doordash, värderat till över 50 miljarder euro, grundades 2013 och uppger sig vara marknadsledare i USA.
Köpesumman uppskattas till 7 miljarder euro och genomförs helt och hållet med aktier.
Wolts vd Miki Kuusi, som fortsätter ha Helsingfors som bas, blir ansvarig för Doordashs internationella verksamhet och medlem i bolagets ledningsgrupp. Doordash förväntar sig att Kuusi ska se till att produktutvecklingen accelererar och att investeringarna ger resultat.
"Under åren har vi haft många chanser att fusioneras med olika aktörer, men vi har alltid valt att fortsätta på vår egen väg. I diskussionerna med Doordash såg vi för första gången att det finns en verklig chans att åstadkomma något som är unikt på den internationella skalan. Genom affären får Wolt tillgång till oerhörda resurser för att fortsätta expandera och förbättra tjänsterna", säger Miki Kuusi i Wolts pressmeddelande.
I januari i år meddelade Wolt att bolagets senaste finansieringsrunda gett motsvarande 440 miljoner euro. Wolts finansiering uppgår totalt till 710 miljoner euro.
Under fjolåret uppgick omsättningen till 285 miljoner euro, med en nettoförlust på 37 miljoner.

Wolt

Miki Kuusi grundade bolaget tillsammans med fem andra 2014.
I dag har Wolt verksamhet i 23 länder och 4 000 arbetstagare. Bolaget uppger att det har över 15 miljoner kunder och 135 000 bud.
De senaste veckorna har Wolts affärsmodell diskuterats i offentligheten efter att Regionförvaltningsverket efter en undersökning dragit slutsatsen att Wolts kurirer ska betraktas som löntagare, då de hittills klassats som företagare.
Arbetarskyddsmyndigheten kräver att Wolt ska föra bok över budens arbetstimmar och stå för alla arbetsgivarutgifter, såsom pensionsförsäkring. RFV lyfter bland annat fram att Wolt leder, kontrollerar och övervakar arbetet via sin plattform. Buden kan därmed inte påverka sitt arvode. Enligt uppgifter från Servicefacket Pam får buden cirka 5 euro per leverans.
Wolt fogar sig inte efter RFV och kommer att överklaga.

ANDRA LÄSER