581 nya fall av coronaviruset i Finland – ytterligare 5 avlidna

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Omkring 6,9 procent av Finlands befolkning har nu fått sin första dos av coronavaccinet. 1,5 procent har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 581 nya fall av coronaviruset på tisdagen. Det innebär att sammanlagt 58 645 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 130,8. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 258,9, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 156,3 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 122,7.

Under det senaste dygnet har ytterligare 5 personer mist livet på grund av covid-19. Finlands coronarelaterade dödssiffra stiger därmed till 755.

Sammanlagt 239 coronapatienter vårdades i måndags på sjukhus runtom i landet, av dem behövde 39 intensivvård.

Från och med i måndags meddelar institutet inte längre om det exakta antalet personer som fått coronavaccinet. I stället anges hur hög andel av befolkningen som vaccinerats.

Enligt institutets uppgifter har 6,9 procent av befolkningen fått den första vaccindosen. 1,5 procent har fått också den andra dosen. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är andelen personer som fått den första vaccindosen 5,8 procent. I Vasa sjukvårdsdistrikt är andelen 7,8 procent och i Egentliga Finlands 7,5 procent.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning