Toni Koskela och HJK i Europa ingen lyckad kombination

1-7 i baken totalt mot Viktoria Plzen innebär att HJK:s saga i Champions League-kvalet är all också för i år. Nu väntar Maribor i den tredje kvalomgången till Europa League. Toni Koskelas HJK har gått tungt i Europa. Så här ser HJK:s facit ut under Koskela.

Toni Koskelas facit i Europa imponerar inte.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
27.07.2022 20:34

2019

Champions League: Laget slog ut färöiska Torshavn med 5-2 sammanlagt i den första kvalrundan efter ett par mål av Lassi Lappalainen och Riku Riski. I den andra rundan fick laget en mardrömslottning då Röda Stjärnan från Belgrad väntade.
Efter 0-2 i Belgrad var utgångsläget i returen minst sagt jobbigt men HJK gjorde en bra match och pinade Röda Stjärnan i en knapp timme. Sebastian Dahlström gav HJK ledningen och hoppet tändes. Men efter paus visade gästerna klass , kvitterade, och ett sent segermål av Riku Riski var ingen tröst för Klubi.
Europa League: Europaäventyret slutade i ett magplask då Riga blev för svårt. En seger på hemmaplan hade räckt för avancemang efter 1-1 i Riga. Men HJK tappade in ett sent mål, matchen slutade 2-2 och Riga avancerade tack vare den numera slopade bortamålsregeln.

2020

HJK deltog inte i Europacuperna då laget bara slutade femma i ligan 2019.

2021

Champions League: HJK gjorde processen kort med montenegrinska Podgorica med sammanlagt 7-1 efter bland annat 4-0 på bortaplan. I följande omgång hade laget svenska storklubben Malmö FF i gungning. 1-2 på bortaplan efter en insats som gav mersmak. I Tölö bjöd HJK Skånelaget på en riktig holmgång. Matchen slutade 2-2 och Malmö avancerade. Det dubbelmötet är sannolikt det bästa HJK presterat i Europa under Koskelas tid.
Europa League: HJK gjorde 5-2 på Neftchi Baku efter 3-0 hemma i Tölö. I den sista kvalomgången till Europa League stod turkiska Fenerbache. Ett rätt lojt och omotiverat Fener vann pliktskyldigast med 1-0 hemma i Istanbul efter en match där HJK inte saknade chanser att näta. Den insatsen gjorde att det fanns en viss, tämligen omotiverad, optimism inför returen i Tölö. I Helsingfors visade Fenerbahce med eftertryck vilken enorm nivåskillnad det är mellan lagen. Enner Valencia gjorde två mål på en kvart och dubbelmötet var avgjort. Det blev 6-2 till Fener totalt.
Conference League: HJK gick in direkt i vd Aki Riihilahtis uppfinning, nykomponerade Conference Leagues gruppspel. Motståndarna LASK, Alashkert från Jerevan och Maccabi Tel Aviv väckte inte några större passioner bland HJK-supportrarna. Sportsligt gick det inget vidare. Två segrar mot hopkoket från Jerevan blev det men mot LASK och Maccabi hade HJK inget att hämta. Några miljoner euro var det äventyret värt, en utmärkt affär för HJK.
Eden Shamir jublar. Hugo Keto deppar. Tel Aviv-klubben vann med 5-0 i Helsingfors.

2022

Champions League: HJK kom undan med blott skrämselhickan mot FK RFS från Lettland. Ett dramatiskt straffavgörande i returen på bortaplan fällde avgörandet till HJK:s fördel. I följande omgång väntade tjeckiska mästaren Viktoria Plzen. 1-2 i Helsingfors kom efter en jämn match. På tjeckisk mark körde Plzen över ett oerhört oorganiserat HJK med 5-0. 7-1 totalt.
Viktoria Plzen körde över HJK med 7-1.
Europa League:  Slovenska Maribor väntar i Europa League. Vid seger går HJK till den sista kvalomgången i Europa League och säkrar en gruppspelsplats i Conference League. Vid förlust går laget till den sista kvalomgången i Conference League.

HJK i gruppspel i Europa

HJK har nått gruppspel i Europa vid tre tillfällen:
1998: HJK slog ut Metz i den sista kvalomgången till Champions League och lottades in i samma grupp med Kaiserslautern, PSV och Benfica. HJK vann en match och spelade två oavgjorda.
2014: Mika Lehkosuos HJK besegrade Rapid Wien på bortaplan i en högdramatisk sista kvalomgång. I gruppspelet mötte man Club Brugge, FC Köpenhamn och Atalanta. HJK besegrade FC Köpenhamn och Atalanta hemma i Tölö och slutade trea i gruppen före FC Köpenhamn.
2021: HJK tog plats i gruppspelet i nykomponerade Conference League. Motståndare LASK, Maccabi Tel Aviv och Alasjkert från Jerevan. HJK besegrade Alasjkert två gånger men förlorade resten av matcherna. Målskillnad 5-15.

ANDRA LÄSER