HBL:s Annica Lindström nominerad till Stora journalistpriset

HBL-reportern Annica Lindström är en av de nominerade till Stora journalistpriset inom kategorin Lokal påverkare. Stora journalistpriset betraktas som det viktigaste priset inom branschen i Finland.

Annica Lindström är nominerad i kategorin Lokal påverkare.
Gunilla Celvingunilla.celvin@ksfmedia.fi
02.02.2023 11:00 UPPDATERAD 02.02.2023 14:57
Hufvudstadsbladets mångåriga journalist Annica Lindström har nominerats till Stora journalistpriset för sitt granskande reportage om anklagelser om olämpligt beteende som riktas mot den åländska teaterföreningen Teater Alandicas tidigare styrelseordförande.
Stora journalistpriset betraktas som det viktigaste journalistpriset i Finland och har årligen delats ut sedan 2001. Annica Lindström är nominerad inom den nya kategorin Lokal påverkare.
– Jag är enormt hedrad och glad! Mina tankar går framför allt till de modiga personer som ställde upp och berättade vad de själva varit med om. Utan dem hade den här granskningen inte varit möjlig, säger Annica Lindström.
I motiveringen skriver juryn, som består av chefredaktörer och andra mediechefer i Finland, bland annat:
“Annica Lindströms artikel avslöjar maktmissbruk och olämpligt beteende som pågått under en lång tid i det åländska kulturlivet. Som en följd av artikeln lämnade styrelseordföranden sin post och förberedelserna för hans teaterproduktion avbröts. Ålands landskapsregering höll ett krismöte om hur motsvarande fall i fortsättningen kan förhindras. Svenska kulturfonden avbröt stödet till teaterföreningen tills ärendet grundligt har utretts.”

Hur är det att granska små kretsar Svenskfinland?

– Både lätt och svårt. Åland är ett litet samhälle där mångas telefonnummer finns i den digitala telefonkatalogen eller bland Facebookbekanta. Samtidigt är kretsarna väldigt små och de som berättar om missförhållanden riskerar inte bara sina jobb utan också familje-, vänskaps-, och släktband. Som reporter har man ett enormt förtroende att förvalta och måste vara noga med källskyddet, säger Lindström.
De övriga nominerade inom kategorin Lokal påverkare är Henrik Ahola, Panu Sivula, Susanna Kemppainen och Antti Pasanen på tidningen Kaleva och Risto Pyykkö på tidningen Lapin Kansa.
Vem som vinner avslöjas den 8 mars på MTV3:s direktsända gala.
Hufvudstadsbladets Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén tilldelades Stora journalistpriset 2021 i kategorin Årets journalist.
Kandidaterna i kategorin Årets journalist är den här gången Jaakko Keso på Yle, Katriina Pajari på Helsingin Sanomat och Ville Ranta på Iltalehti.
​​Har du tips eller tankar på något HBL borde granska? Hör gärna av dig till våra reportrar till exempel genom att fylla i formuläret nedan eller genom att ringa eller mejla oss. Fyll gärna i dina kontaktuppgifter så vi kan kontakta dig om vi har frågor om ditt tips.

ANDRA LÄSER