Flera döda i skottlossning i östra Jerusalem

Flera personer har dödats och ytterligare ett tiotal har skadats nära en synagoga i östra Jerusalem. En misstänkt gärningsman dödades på platsen för dåden.

Israel uppger att landets luftvärnssystem Järndomen stoppat två raketer som avfyrades från Gaza tidigt på fredagen. Arkivbild.
27.01.2023 07:24 UPPDATERAD 27.01.2023 21:43
Efter ett oroligt dygn i Israel och Västbanken öppnade en man eld i östra Jerusalem på fredagskvällen. Attacken utfördes i närhet av en synagoga. Ett vapen har återfunnits på platsen.
Enligt Jerusalem Post dödades minst sju personer. Israeliska läkare bekräftar enligt internationella nyhetsbyråer fem dödsfall.
Dådet inträffade efter en dag av fortsatta oroligheter i regionen.
Fredagen inleddes med att fem raketer sköts från Gaza mot Israel som i sin tur svarade med flyganfall mot Gaza.
Enligt Israels militär stoppades tre av de palestinska raketerna av luftvärnssystemet Järnkupolen. En raket landade i ett obebott område och en ska ha tagit mark inne i Gaza.
Säkerhetskällor i den extrema islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan uppgav för AFP att det har varit 15 attacker mot militära mål men utan några rapporterade skador.
FN vädjade samtidigt om lugn från alla inblandade parter. FN:s organ för mänskliga rättigheter varnar för en ”oändlig cykel av våldsamheter”.
”Så här långt i år: 28 dödade. 2022: 152 dödade. Alla som bär ansvar måste ställas till svars” skriver FN-organet på Twitter.
På torsdagen uppgavs minst nio palestinier ha dödats i samband med en israelisk militärinsats på Västbanken. Efter insatsen bryter de palestinska myndigheterna säkerhetssamarbetet med Israel.
”Säkerhetssamarbetet med den israeliska ockupationsregeringen existerar från och med nu inte längre”, heter det i ett uttalande från Mahmoud Abbas kansli.

ANDRA LÄSER