Ryska frivilliga lär ut hur man slipper åka till fronten

Att öppet protestera mot kriget kan i Ryssland leda till fängelsedomar. Att fuska sig undan kriget är mindre farligt. Nu svämmar ryska internet över av instruktioner om hur det går till.

Militärpropaganda utanför det ryska utrikesministeriet i Moskva. Flera organisationer ger nu detaljerade instruktioner för hur ryska män ska bära sig åt för att undgå mobilisering.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
13.10.2022 19:01 UPPDATERAD 14.10.2022 12:30
I Ryssland betraktas den som öppet protesterar mot makthavare ofta som en idiot. Däremot är det mycket mer accepterat att fuska och runda regler. Det kan vara en anledning till att uppmaningarna till krigsprotester på ryskspråkiga internet är få. Däremot finns det en hel uppsjö med instruktioner om hur man slipper bli mobiliserad.
– Allt handlar om att man själv bestämmer sig: Jag åker inte dit, säger Jelena Popova i Sankt Petersburg. Hon leder organisationen ”Rörelsen för medvetna vapenvägrare” (Dvizjenie soznatelnych otkaztjikov ot vojennoj sluzjby).
Under de senaste veckorna har Popovas organisation lagt ut en hel serie videofilmer med instruktioner för hur ryska män ska undvika mobilisering. Filmerna finns både på Youtube och Telegram. De är med andra ord tillgängliga även för ryska medborgare som saknar vpn.

ANDRA LÄSER