Riksdagen ändrade på sina regler för kostnadsersättningar på initiativ av Stefan Wallin

Riksdagsledamot Stefan Wallins ansökan om förhöjd kostnadsersättning stred mot de dåvarande anvisningarna. Wallin fick riksdagen att ändra på sina regler, rapporterar Iltalehti.

Stefan Wallin (i talarstolen) har varit riksdagsledamot sedan 2007.
HBL-SPT
03.08.2018 10:37 UPPDATERAD 03.08.2018 16:32
Svenska folkpartiets riksdagsledamot Stefan Wallin har under åren 2013-2018 tjänat över 30 000 euro i form av förhöjd kostnadsersättning från riksdagen, rapporterar Iltalehti. Riksdagen har betalat Wallin förhöjd kostnadsersättning sedan mars 2013 eftersom han äger hälften av en tvåa på 79 kvadratmeter i Främre Tölö i Helsingfors. Den andra halvan av lägenheten ägs av en annan man som också bor i lägenheten.
När Wallin köpte sin halva av lägenheten år 2013 kunde en riksdagsledamot som kom från en annan valkrets än Helsingfors eller Nyland få förhöjd kostnadsersättning endast om bostaden ledamoten bodde i ägdes av ledamoten själv eller av ledamotens make eller maka. Förhöjningen är 493,40 euro per månad. Icke-nyländska riksdagsledamöter får en allmän kostnadsersättning på 1 313,75 euro i månaden, vilket tillsammans med förhöjningen betyder att Wallin fick 1 809,15 euro i månaden i kostnadsersättning.
Enligt Iltalehti kontaktade Wallin riksdagens administrativa chef Pertti Rauhio för att få förhöjd kostnadsersättning trots att andra halvan av bostaden varken ägdes av honom eller av hans dåvarande fru.
– Jag diskuterade mitt bostadsarrangemang med Rauhio och ansökte om kostnadsersättning. Jag påpekade att det fanns en defekt i det gamla systemet som gjorde det orättvist gentemot bostadsägare som inte äger hela sin lägenhet, kommenterar Wallin till SPT.
Efter att Wallin tog kontakt med Rauhio fattades ett principbeslut. Från och med 2013 är det möjligt att få förhöjd kostnadsersättning så länge som man äger minst femtio procent av sin bostad. Enligt Wallin har allting gått rätt till.
– Jag har inte påverkat beslutsprocessen. Riksdagens kansli agerar under tjänsteansvar och fattar sina beslut. Det enda jag gjorde var att påpeka en lucka i systemet, säger Wallin.
Iltalehti har tidigare rapporterat om oklarheter i riksdagsledamöterna Teuvo Hakkarainens (Sannf), Ville Vähämäkis (Sannf) och Olli-Poika Parviainens (Gröna) boendearrangemang.

ANDRA LÄSER