Zelenskyj till FN efter Putins tal: Frånta Ryssland vetorätten

Ukrainas president kräver att Ryssland fråntas vetorätten i FN:s säkerhetsråd och att landet ska få ett rättmätigt straff för det brott det begått mot Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade via videolänk till FN:s generalförsamling.
22.09.2022 06:47
Samma dag som Rysslands president Vladimir Putin beordrade en delmobilisering i Ryssland talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför FN:s generalförsamling – undantagsvis via videolänk.
– Ett brott har begåtts mot Ukraina, och vi kräver ett rättvist straff, sade Zelenskyj i det förinspelade talet som hälls natten till torsdag finsk tid.
Den ukrainska presidenten uppmanar även FN att frånta Ryssland vetorätten i säkerhetsrådet och hindra Ryssland att rösta i internationella organ.
– Så länge som angriparen är en part i beslutsfattandet i de internationella organisationerna måste han isoleras från dem.
Det var i fredags som FN röstade för att låta Zelenskyj tala via videolänk.
Av FN:s 193 medlemsländer röstade 101 för att tillåta presidenten att ”presentera ett förinspelat tal” i stället för personligen framföra det, vilket vanligtvis krävs.
Sju länder – Ryssland, Belarus, Kuba, Eritrea, Nicaragua, Nordkorea och Syrien – röstade emot förslaget. Rysslands president deltar inte i det årliga sammanträdet för världsledarna.
Ukraina ligger i fokus under årets sammankomst och Rysslands krig mot landet fördöms av omvärlden.
Läs också: 

ANDRA LÄSER