Tredje julen med corona som objuden gäst – kan man fira jul tillsammans?

Coronaviruset och influensavirus härjar i Finland inför jul. Hur ska man göra för att minimera risken för allvarlig sjukdom?

De flesta av oss kan återgå till det normala under julen i år tack vare vaccinen, säger Asko Järvinen.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
19.12.2022 05:02
Strax firar världen och Finland den tredje julhelgen under pandemin.
Den första julen firades utan skydd av vaccin. Till julen i fjol hade personer i riskgrupp vaccinerats minst två gånger.
I år har riskgrupper och personer över 60 år haft tillgång till en fjärde dos vaccin.
Hur ska man då tänka om julfirandet i år? Kan man fira helgen tryggt tillsammans med släkt och vänner? 
– Budskapet är att vi så mycket som möjligt kan återgå till det normala, säger överläkaren och infektionsläkaren Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Att coronaviruset får en mindre roll i julfirandet förklaras framför allt av att så många i riskgrupperna har vaccinerats fyra gånger.
– Riskgruppen, de som hotas av allvarlig sjukdom, har blivit mindre. Det är ytterst få, ens bland de äldre, som insjuknar svårt.
Kvar bland de utsatta finns de som till exempel har cancer eller har varit med om en organtransplantation, säger Järvinen.
Också ovaccinerade, särskilt äldre, hör till dem som kan drabbas av svår coronainfektion och efterföljande sjukdomar. De högre risken att dö som en följd av covidinfektion gäller också de äldre som bara vaccinerats en eller två gånger.
Av 70–74-åringarna har bara 70 procent tagit en fjärde dos. Bland 80-plussarna ligger siffran på kring 80 procent.
– Täckningen är rätt dålig. Till en del förklaras det att man haft covid-19 och därför inte tagit nya doser vaccin.
Trots uppmaningen att återgå till det normala gäller ännu självklarheter som att man inte ska umgås med andra om man har symtom.
Normal försiktighet är också bra.
– Om man vill kan man testa sig med ett snabbtest på julaftonsmorgonen, även om det inte ger ett hundraprocentigt resultat. Äldre kan också placeras på ett litet avstånd från andra vid julbordet.
Det är rätt troligt att coronaviruset och influensan kommer att härja i Finland den närmaste tiden, kanske inte ännu till jul men strax efter, säger Järvinen.
– De flesta av oss kan ändå leva normalt. Vaccinen har gjort att svår sjukdom kan undvikas, säger Järvinen.
Firar du jul på ett annorlunda sätt på grund av corona? Tipsa oss gärna!

ANDRA LÄSER