Sydafrikansk variant kan vara vaccinresistent – "Vi behöver mer data"

En ny sydafrikansk variant av covid-19 kan vara mer smittsam än andra varianter av viruset. Varianten kan även vara vaccinresistent, enligt en rapport som publicerats i journalen Nature.

– I nuläget har vi inte tillräckligt med data för att säga desto mer om den sydafrikanska varianten. För att bedöma den behöver vi mer data, säger Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet.
SPT
01.09.2021 19:33 UPPDATERAD 01.09.2021 19:34
Enligt en rapport som publicerats i den brittiska vetenskapstidskriften Nature är den sydafrikanska varianten, även kallad C1.2, den variant som förändrats mest i jämförelse med den ursprungliga varianten av covid-19 som påträffades i Wuhan, Kina. Den nya sydafrikanska varianten upptäcktes för första gången i maj.
Varianten har även påträffats i Europa, bland annat i Portugal och Schweiz.
Varianten har en mutationshastighet på cirka 41,8 mutationer per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som den globala mutationshastigheten, enligt experter vid Sydafrikas nationella institut för smittsamma sjukdomar.
Enligt rapporten är den sydafrikanska varianten mer smittsam än de varianter av covid-19 som påträffats tidigare. Enligt forskare i Sydafrika är varianten även mer resistent gentemot vaccin.
– I nuläget har vi inte tillräckligt med data för att säga desto mer om den sydafrikanska varianten. För att bedöma den behöver vi mer data, säger Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet.
– Det som verkligen spelar roll är på vilket sätt den sydafrikanska varianten är resistent mot vaccin. Men det vet vi först när vi har mer data, säger Asko Järvinen, infektionsöverläkare i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Enligt vad Vapalahti känner till har den nya sydafrikanska varianten inte påträffats i Finland.
I nuläget är deltavarianten den variant som dominerar i Finland, enligt Vapalahti.
Deltavarianten fick fotfäste i Finland i samband med att hundratals finländare reste till S:t Petersburg för att se Finlands EM-match i fotboll som spelades i slutet av juni. Kring 500 av EM-resenärerna testades positivt efter att de återvände hem till Finland.
Världshälsoorganisationen WHO har tidigare klassificerat deltavarianten som en oroande virusvariant bland annat på grund av dess smittsamhet. Det första fallet av virusvarianten bekräftades i Finland i mars 2021.

ANDRA LÄSER