Fem kvinnor, fem historier: "Därför gjorde jag abort"

Är en abort alltid svår eller traumatisk? Går det att tala också om lyckliga aborter? Fem kvinnor berättar varför de valde att avbryta sin graviditet.

Annika Rentolaannika.rentola@hbl.fi
29.09.2022 20:15 UPPDATERAD 30.09.2022 10:50
I Finland beviljades 7634 aborter i fjol. Nio av tio gjordes av sociala skäl, men de enskilda konkreta orsakerna står inte att läsa i någon offentlig statistik. Det kan handla om allt från psykisk ohälsa till fattigdom eller ett besvärligt livspussel – eller som i Ebbas fall om att graviditeten är ett resultat av en våldtäkt. Förövaren var en nära arbetskamrat, som hon dittills hade betraktat som trevlig och utåtriktad.
Jag blev totalt överraskad över våldet, som skedde i mitt eget hem mitt på dagen. Jag kom inte ur chocken förrän jag fick akut magont och blödning tidigt i graviditeten och måste till sjukhus. Där kunde gynekologen inte förklara vad som orsakat problemen, men graviditeten var det inget fel på. En saklig och vänlig fråga om det var en önskad graviditet väckte mig slutligen till att jag hade ett val. Jag kände att jag måste välja en abort för att kunna känna mig trygg i framtiden. Övergreppsmannen fortsatte att stalka mig i flera år, hemma och på arbetet, också via våra gemensamma bekanta, så jag hade gjort en riktig bedömning. Om vi hade haft ett barn skulle han aldrig ha lämnat mig i fred.
En våldtäkt som leder till graviditet faller egentligen utanför kategorierna för sociala skäl i abortstatistiken. Aborten bokförs i stället som gjord av etiska skäl. För det här offret låg hotbilden i vardagen efter kränkningen.

ANDRA LÄSER