Pandora, Danny och Estlands mest spelade radioartist tävlar i UMK

Veteraner möter nya artister i årets UMK. Aksel Kankaanranta som så snöpligt snuvades på segern i fjol när Eurovisionen ställdes in får en ny chans.

På onsdagen avslöjade Yle artisterna som tävlar i årets UMK – Tävlingen för ny musik. Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel och Ilta gör upp om vem som får representera Finland i Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj.
Rapgruppen Teflon Brothers slår ihop sina påsar med den svenska eurodancestjärnan Pandora, som numera delvis bor i Finland.
– Det är ett av de mest ärofyllda uppdragen man kan få som artist att representera ett land i Eurovision. De tidigare gångerna jag har deltagit i den svenska Melodifestivalen har varit som soloartist, och det är en oerhörd press. Nu gör vi det tillsammans, och det finns en trygghet i det. Killarna är stabila, de är ju finnar. Det känns också bra att frågan har kommit från dem till mig, de har valt mig av en anledning, säger Pandora.
– Vi ville ha en internationell stjärna med oss, och träffades på en konsert för några år sedan och klickade direkt med Pandora, instämmer Voli från Teflon Brothers.
Låten I love you har de skrivit tillsammans med producenten Jaakko Salovaara som producerade Bomfunk MC’s och Darudes europeiska listettor. Även Axel Ehnström alias Paradise Oskar står som en av upphovspersonerna till låten som beskrivs som en modern poplåt med åttiotalsinslag.
– Det är uptempo och en ganska enkel låt egentligen, men med ett budskap. Det handlar om myten om finländaren, om omvärldens bild av den finska kulturen, och vi vågar ironisera kring det. Det är helt okej om man inte vågar prata engelska, men säga "I love you" kan de flesta. Man kan prata utan ord också, kärlekens budskap är universellt, säger Pandora.
Stor scenshow utlovas. Gruppen har planerat hela paketet från showen till scenkläderna själva.
– Att få tävla för Finland vore det ultimata accepterandet som svensk. Jag har haft finnarnas stöd genom åren, och det hoppas jag att jag har även nu. Vi vill ju tillsammans vinna hela kalaset, det är målsättningen. Vi har lagt ner oerhört mycket av oss själva i allt som rör den här låten, säger Pandora.
Danny sjunger om begravningsdagens hyllningar.

Danny är tillbaka

Musikrådet Ilkka Lipsanen alias Danny är med sina 78 år tävlingens veteran.
– Jag blev glatt överraskad över att Yleisradio velat lyssna på en av mina sånger och tog med den i UMK, säger Danny om sin comeback i den finska Eurovisionsuttagningen. Det är åttonde gången han tävlar i dessa sammanhang, senast var 2004.
Låten skriven av Janne Rintala är en ballad med titeln Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua (Dagen då alla älskar mig).
– Den handlar om begravningsdagen, och kritiserar vårt sätt att leva. Egentligen borde man älska sin nästa hela livet, men det kommer en dag då alla tycks älska ifrågavarande person. Det är en intressant vinkel på människokärlek, och viss humor finns också med. Framför allt är det oerhört skickligt skrivet, jag skulle inte byta ut ett enda ord, säger Danny om sin låt.
Han beskriver Janne Rintala som en av våra allra skickligaste sångtextförfattare just nu.
– Han är ett geni som är lika bra som Vexi Salmi. Jag är lycklig över chansen att få göra musik med honom.
Danny uppskattar även att åter få jobba med Yle.
– Mycket har förändrats inom tv-kulturen sedan sextiotalet. Tidigare skulle man ha en viss politisk åsikt för att vinna tävlingen, men den tiden är förbi. Dagens tv-regissörer siktar bara på att göra ett jättebra program.
Aksel satsar på en ballad som lyfter fram nyanserna i hans röst ännu mera.

Aksel sökte på nytt

Fjolårsvinnaren Aksel Kankaanranta får en ny chans med en ny låt efter att tävlingen ställdes in i fjol. Någon automatisk plats i årets uttagning erbjöds han inte, utan han fick söka till UMK som alla andra.
– Både jag och skivbolaget kände att det inte kunde vara till någon skada att söka på nytt. Det var nog något av en självklarhet att söka, jag hade inga tankar på att inte göra det, säger Aksel. Han tillägger att han fick panik i en intervju när han fick frågan och därför påstod att han inte tänkte tävla igen. Dylika beslut brukar hållas hemliga in i det sista och han ville inte avslöja något i förtid.
Han medger att besvikelsen var stor då tävlingen ställdes in och han insåg vilken stor möjlighet som gått honom förbi.
– Men det var ändå inte en helt världsomvälvande besvikelse, utan ganska förståeligt med tanke på coronasituationen. Jag blev inte bitter, det var inte jättesvårt att komma över.
Året har fört med sig skivkontrakt med Warner Music, han har deltagit i ett låtskrivarläger och gett ut sin debutsingel.
– Jag har haft ett ganska aktivt år, inte bara varit hemma.
Bakom årets tävlingsbidrag, balladen Hurt, står bland annat Joonas Angeria som skrivit och producerat låtar för bland annat Isac Elliot och Krista Siegfrids.
– Låten handlar om att allt blir bra till sist om man bara siktar mot ljuset. Jag kan identifiera mig med det eftersom jag själv befunnit mig i svackor och därför vill jag förmedla hopp. Kanske låtens huvudbudskap är att då du skadar dig själv så skadar du också dina närmaste.
Liksom i fjol är det fråga om en ballad.
– Men den här låten betonar sången mera, elementen i min röst kommer bättre fram.
Också scenshowen kommer att ha fler element än fjolårets. Att vinna igen är inget han tar för givet.
– Visst skulle det vara trevligt att vinna men nivån är så hög att jag inte blir överraskad om någon annan vinner. Vi får se.
Estniska Laura prövar lyckan i den finska uttagningen.

Estnisk artist tävlar

Pop- och jazzsångerskan Laura Põldvere är den mest spelade artisten i Estlands radio det senaste decenniet och har gett ut tio skivor. Hon har representerat Estland i Eurovision i olika konstellationer 2005 och 2017 utan att ta sig till final. Laura bor i Helsingfors och jobbar inom HR-branschen. Hennes senaste album som gavs ut 2019 producerades i Vasa där hon bland annat jobbade med producenten Janne Hyöty.
– Jag har rest till Finland sedan jag var barn, så jag har en koppling till det här samhället. Därför var det ett naturligt steg att ta att delta i UMK, säger hon.
Hon fick idén i fjol när hon medverkade i UMK som medlem av de internationella jurygrupperna.
– Jag imponerades av kvaliteten på produktionen.
Låten Play, som hon skrivit själv tillsammans med andra estniska låtskrivare, beskriver hon som en mix av countrypop och ett modernt sound. Den skrevs innan coronakrisen men enligt Laura ligger dess budskap som vill förmedla ljus och hopp rätt i tiden just nu.
En expertjury har sållat fram de sju finalisterna bland närmare 300 bidrag. Den publiklösa UMK-finalen sänds med svenskspråkigt referat från Tammerfors i Yle lördagen den 20 februari. Tävlingsbidragen släpps ett åt gången på Yle Arenan vid midnatt vardagar från och med i morgon torsdag den 14 januari. Tittarna röstar fram vinnaren tillsammans med en jury. I år väger tittarrösterna tyngre med 75 procent, mot juryrösterna som står för 25 procent av totalpoängen.

Bidragens lanseringsordning

14.1: Oskr – Lie
15.1 Teflon Brothers x Pandora – I love you
18.1 Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
19.1 Laura – Play
20.1 Aksel – Hurt
21.1 Blind Channel – Dark Side
22.1 Ilta – Kelle mä soitan

ANDRA LÄSER