Många domedagsskrollar nyheter från kriget – "Det är sunt att vara orolig i en hotfull situation"

Ordet domedagsskrolla tog sig in på svenska Språkrådets nyordslista i fjol – under den senaste veckan har många haft orsak att använda det. Att känna ångest av nyhetsflödet kan vara ett sundhetstecken, säger psykologiprofessorn Jan Antfolk.

Det engelska ordet "doomscrolling" blev 2020 utsett till ett av årets ord av Oxford English Dictionary i Storbritannien och även till årets ord i Nya Zeeland. Då syftade begreppet snarast till skrollandet av coronarelaterade nyheter och inlägg.
Jonas Forsbacka
06.03.2022 18:57 UPPDATERAD 06.03.2022 19:11
Betydelsen av verbet domedagsskrolla är enligt Språkrådet: "Överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd". HBL-journalisten Laura Klingberg har beskrivit fenomenet i en krönika som: "När man mer eller mindre medvetet, men tvångsmässigt, hänger på sociala medier och letar efter de färskaste uppgifterna om ett händelselopp som ständigt utvecklas. Trots en groende ångest fortsätter man läsa på."
Det har gått över en vecka sedan Finlands grannland Ryssland startade krig i Ukraina. Det är lätt hänt att man under veckan som gått har dragits med i både nyhetssajters och sociala mediers snabba och lättillgängliga flöden.
Jan Antfolk, biträdande professor i tillämpad psykologi vid Åbo Akademi, har hört talas om fenomenet från privata sammanhang, men själva begreppet används (ännu) inte inom den vetenskapliga terminologi han jobbar med. Han säger att det är rationellt att man vill hålla sig uppdaterad under det pågående kriget.
– Vi människor förstår att nyheter är viktiga, så det skulle vara konstigt om man inte höll sig ajour med vad som händer i en sådan här krissituation.
Jan Antfolk, biträdande professor i tillämpad psykologi vid Åbo Akademi.

Försöker kontrollera ångesten

Men ibland finns det också en mindre rationell och i någon mån överdriven tendens hos vissa att hålla sig uppdaterade hela tiden, säger han.
– Många av oss är också i ett normalläge vana vid att hela tiden kolla på nyheter och sociala medier på ett sätt som nästan blir ett slags beroende. Men nu under det rådande krisläget tror jag att det också handlar om att försöka hantera sin ångest inför något som känns skrämmande. Man känner att man tar kontroll över läget om man hela tiden är så uppdaterad som möjligt.
I dagens sociala medielandskap kan det leda till att man domedagsskrollar inte bara på en eller två nyhetssajter utan flera. Samtidigt som man håller koll på Twitter och de senaste videorna på Tiktok.
Läs också: Krigsvideor finns i barnens telefoner genom Tiktok.

Stäng inte av allt

Antfolk konstaterar att domedagsskrollandet förmodligen orsakar oro och ångest hos de flesta just nu, vilket i sin tur kan leda till att man blir oförmögen att jobba, studera eller fokusera på något annat.
– Om det blir så att skrollandet påverkar ens vardag starkt, om man till exempel får svårt att sova eller om det leder till stora koncentrationssvårigheter ska man ha låg tröskel att söka hjälp.

Så kan du undvika domedagsskrollandet:

Kontrollera din teknologiska omgivning: stäng av datorn, radion, tv:n och ha telefonen i ett annat rum.
– Om telefonen är i ett annat rum när man ska sova hinner man tänka att "nej, jag skulle inte skrolla nu" om man är på väg efter den. Det kan motverka att man ligger och skrollar hela natten, säger Antfolk.
Hitta på något annat att göra: jobba, träna eller ät middag med familj och vänner.
Sätt gränser för skrollandet: För en del människor kan det vara bra om man bestämmer sig för att titta på nyheterna bara en gång om dagen, eller att man väljer en nyhetskälla att hålla koll på – och litar på att det viktigaste kommer fram där, berättar Antfolk.
Testa "joyscrolling": att skrolla igenom endast positiva eller glada nyheter kommer förmodligen inte att lindra ens ångest eller problem, men det kan hjälpa en att identifiera hur ens mående påverkas av vad man väljer att ta del av på sociala medier, vilket i förlängningen kan hjälpa en att inse hur man kan förändra sina vanor.
Källor: Jan Antfolk, BBC.
Hans budskap är ändå att man inte ska stänga av allt.
– Det är sunt att vara orolig i en hotfull situation. Att man känner en viss oro eller ångest behöver inte vara ett problem utan kan vara ett sundhetstecken.

ANDRA LÄSER