Finlands första flytande padelplan finns i Kägelviken

Jere Tani och företaget Majakka Watersports valde att reagera på padelboomen i Finland. I Kägelviken i Esbo kan du spela padel på vattnet och det finns en lösning på problemet med bollar som hamnar överbord.

Jere Tani fiskar upp en padelboll med håven som finns vid planen. Hunden Rolle väntar med stor iver.
26.04.2022 10:15 UPPDATERAD 26.04.2022 11:34
Nedanför storbolagens huvudkontor vid Kägelstranden i Esbo träffar morgonsolens strålar glasväggarna som omger Finlands första flytande padelplan.
Intresset för den i Finland relativt nya racketsporten håller i sig. Det var en orsak till att Jere Tani, grundare av företaget Majakka Watersports, och hans kollegor valde att satsa på en padelplan på vattnet.

Den flytande padelplanen i Kägelviken

Padel Majakka öppnade för första gången i september 2021 och denna säsong i april.
Idén och projektet är ett samarbete mellan Majakka Watersports, som är inriktade på vattensporter och -nöjen och företaget Floating Padel, som byggt själva planen.
Planen i Kägelviken är den första flytande padelplanen i världen som ligger strax över vattenytan.
Planen har en betonggrund. Den går att flytta vid behov.
Spelarna kan använda planens bollar eller ta med sig egna. Racketar går att hyra för tre euro styck.
Tani anländer till planen, som heter Padel Majakka, tillsammans med hunden Rolle – som inte kan sluta jaga bollarna som hans husse kastar ut på planen. Det gäller att hålla tungan rätt i mun för att inte trilla i vattnet.
– Padel utvecklas hela tiden och utövarna vill spela i nya miljöer. Vi hittade ett inhemskt företag som är specialiserade på just flytande padelplaner och därifrån tog det fart, berättar Jere Tani.
Även om det varken känns eller ser ut så vid första anblick så är padelplanen helt flytande. Betonggrunden är stabil och förankrad i havsbotten med rejäla ankaren.
– Vi testade hur planen klarade av ordentlig blåst och stora vågor innan vi öppnade. Den är väldigt stabil. Visst kan man känna att den är flytande ibland men det är inget som påverkar spelet.
Padelplanen i Kägelviken är omringad av vatten, men den är lika stabil som vilken annan plan som helst.
Det går även att anlända med båt eller vattenskoter till planen och förtöja vid den.
– Vi vill att den ska vara lättillgänglig, att spelarna ska kunna ta sig hit på alla tänkbara vis, säger Tani.

Har ni haft många bokningar?

– Det har vi, oberoende av vädret. Jag tror att många är lite nyfikna att komma hit och spela, eftersom det är så annorlunda. Nog är det ju fint att spela med havet som bakgrund, säger Tani.
Då man öppnade för säsongen i början av april var det fortfarande is i Kägelviken. Planen är att hålla öppet fram till november, så länge vädret tillåter.
Jere Tani, en av huvudpersonerna bakom den flytande padelplanen i Kägelviken, säger att hans företag Majakka Watersports har planer på att bygga fler liknande planer i framtiden.

Bollar överbord

En av de första tankarna som slår en då man ser en padelplan omgiven av vatten är hur det går med bollarna. De som spelat vet att bollarna flyger ut ur buren med jämna mellanrum, oberoende på vilken nivå man spelar.
Jere Tani visar upp en håv som finns till godo vid planen. I samma stund flyter en boll förbi som han enkelt skopar upp.
– Med den här kan du fiska upp bollar som landar någorlunda nära planen. Den har teleskopskaft och kan vecklas ut till sex meter.
Jere Tani, en av hjärnorna bakom den flytande padelplanen i Kägelviken, säger att många utövare är nyfikna på att spela på en flytande plan.
Bollarna som landar längre bort får man håva in då de flutit närmare land. Jere Tani och hans kollegor fiskar alltid upp gårdagens utslagna bollar på morgonen.
– Om det krävs åker vi ut med båt.
Det finns även planer på att bygga ett en och en halv meter högt nät runt hela planen – på gallret – för att fånga upp en del bollar som annars är på väg i vattnet.

Vad blir nästa projekt, en flytande fotbollsplan?

– Varför inte? Idéerna är många och en padelplan verkar ju intressera, säger Jere Tani med ett skratt.

ANDRA LÄSER