Bensinpriset kryper ner mot tvåeurosstrecket

Bensinpriserna har fallit stadigt de senaste veckorna. Den huvudsakliga orsaken är att oron för en recession pressar oljepriset. 

I helgen kunde man tanka bilen för knappt två euro.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
16.08.2022 05:02
I nyhetsrapporteringen förra hösten nämndes ett bensinpris på två euro litern som en smärtgräns för bilister. Efter att ha varit uppe och vänt kring 2,50 euro är priserna nu på väg att falla under gränsen igen. 
Enligt sajten Polttoaine.net kunde man på söndagen tanka 95-oktanig bensin för ynka 1,99 euro litern vid en mack i Kouvola. Polttoaine.net är en sida där bilister själva kan rapportera in sina prisobservationer, vilket man bör ha i bakhuvudet då man besöker webbplatsen, men ett klart faktum är att bensinpriserna har fallit markant sedan toppen kring midsommar. 
Statistikcentralens färska konsumentprisindex visar att priset på bensin och diesel sjönk med 9,8 respektive 7,4 procent mellan juni och juli. 
En delorsak till utvecklingen är att regeringen tillfälligt sänkte den så kallade distributionsskyldigheten, alltså andelen av det sålda bränslet som måste vara biobaserat, i början av juli. Distributionsskyldigheten är ett verktyg för att främja förnybara bränslen. Åtgärden väntades sänka dieselpriserna med 12 cent per liter och bensinpriserna med en lite mindre summa. 

Recessionsoro sänker oljepris

Regeringens åtgärd förklarar ändå inte hela prisfallet. En minst lika viktig faktor är att råoljepriset har sjunkit. Sedan slutet av juni har priset på ett fat Nordsjöolja sjunkit med nästan 20 procent, till strax över hundra dollar. 
Det beror på att tillväxtutsikterna har försämrats klart, bedömer Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich. Det är normalt sett förväntningarna på det framtida behovet som avgör hur högt priset på råoljan blir. 
– Man har börjat prata om att USA är på väg in i en recession eller redan är det, och i Europa är utsikterna ännu värre. Samtidigt har vi sett svaga tillväxtdata från Kina. 
Det globala utbudet på olja har heller inte minskat lika kraftigt som många förutspådde efter Rysslands invasion i Ukraina. Den ryska exporten till Europa, USA, Japan och Sydkorea har fallit kraftigt sedan kriget började, men det har vägts upp av att oljeflödena styrts om till bland andra Indien, Kina och Turkiet. Det skrev internationella energirådet IEA i en rapport som publicerades förra veckan. 

Kan stiga igen

Under den senaste veckan har råoljepriset gjort en marginell vändning uppåt. von Gerich väntar sig en turbulent höst – och ser det som mer sannolikt att priserna på bensin går uppåt än att de fortsätter sjunka. 
– Det finns tryck åt båda hållen för tillfället. Men vi tror att marknaden har en för negativ syn på Europa och Kina. Dessutom pratar man om en potentiell energibrist, vilket kan föra med sig att oljepriserna stiger igen, om än inte till högstanivåerna som vi såg efter kriget. 

ANDRA LÄSER