Elokapina stoppar trafiken i Helsingfors centrum för andra gången i dag – 19 personer gripna

Klimataktivistgruppen Elokapina stoppade trafiken två gånger under tisdagen. 

Miljöaktivist på Södra Esplanaden tisdag kväll. 
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
21.06.2022 20:23 UPPDATERAD 21.06.2022 21:31
Under tisdagen arrangerade Elokapina två demonstrationer i Helsingfors centrum. Den första demonstrationen, vid Norra Kajen, upplöstes efter bara femton minuter då polisen gav order om att lämna platsen. Demonstranterna flyttade över till trottoaren utan att några gripanden gjordes. Demonstrationen hade anmälts till polisen i förväg.
Den andra demonstration för dagen ägde rum på i korsningen mellan Södra Kajen och Södra Esplanaden. Enligt aktivistgruppens pressmeddelande kan den pågående demonstrationen leda till gripanden.
Inledningsvis bidrog demonstrationen till trafikstrul då polisen ännu inte hunnit på plats för att hitta en alternativ rutt för bilarna.  Den här trafikblockaden var inte förhandsanmäld. Väl på plats omdirigerade polisen bilarna runt Havis Amanda, enligt polisens kommunikationsavdelning i Helsingfors.
”Elokapina har återupptagit den oannonserade demonstrationen och stängt av trafiken vid Södra kajen, nära Salutorget. Polisen dirigerar trafiken och har beordrat demonstranterna att flytta sig från vägen”. skriver Helsingforspolisen på Twitter.
Polisen grep under den andra demonstrationen 19 personer. Tre av dem var minderåriga och kommer att släppas efter förhör, skriver polisen i ett pressmeddelande.
De gripna misstänks för olydnad mot polisen. De väntas släppas under natten.
Demonstrationerna är en del av Elokapinas Utopia-uppror, som avslutas i dag.
Under tisdagens andra demonstration greps 19 personer. 
Aktivister vid Elokapinas första demonstration på Norra Esplanaden i Helsingfors.

ANDRA LÄSER