57 personer har omkommit i trafiken under årets fyra första månader – frontalkrocken är den dödligaste

Bild: HBL-arkiv

Enligt Institutet för Olycksinformation OTI:s förhandsrapport för i år (januari-april) har 50 krockar med dödlig utgång inträffat där 57 personer har förolyckats.

– Antalet dödliga krockar har stadigt minskat sedan 2016 och fjolåret var det bästa i hela olycksundersökningens historia. 2018 har börjat i samma linje och vi hoppas att utvecklingen fortsätter i en god rikting, säger OTI:s kontaktchef Tapio Koisaari i ett pressmeddelande.

Antalet dödliga kollisioner förorsakade av förare under 25 år är lägst på fem år. Avkörningar drabbar många unga, men i år har hittills bara en sådan olycka inträffat. I alla ålderskategorier är frontalkrocken den vanligaste trafikolyckan med dödlig utgång.

Dödsvållande kollisioner i vägkorsningar har redan under en lång period minskat – i år har bara ett fall registrerats.

– Korsningskrockar leder alltmer sällan till döden eftersom fordonen har blivit säkrare, korsningarna är allt mer välplanerade och hastighetsbegränsningarna har sänkts, säger Koisaari i pressmeddelandet.

Under årets fyra första månader förolyckades ingen cyklist, men sex fotgängare.

Egentliga Tavastland samt Södra och Mellersta Österbotten har i år klarat sig helt utan kollisioner med dödlig utgång.

Flest dödsolyckor inträffade i Nyland, vilket kan förklaras genom landskapets stora befolkningsantal.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning