Juno i Jupiters omloppsbana

Rymdsonden Juno har lagt sig i omloppsbanan kring Jupiter, den största planeten i solsystemet.

Juno har placerats i Jupiters omloppsbana. Inbromsningen började tidigt i morse, och vid sextiden meddelade den amerikanska rymdstyrelsen att manövern hade lyckats.
HBL-TT-AFP
05.07.2016 07:22 UPPDATERAD 05.07.2016 16:25
Nu väntar två år av närstudier som kan komma att bidra till att öka kunskapen om hur vårt eget solsystem bildades och om hur liv på jorden uppstod.
Den obemannade farkosten började sakta in för att fångas in i Jupiters omloppsbana klockan 06.18 finsk tid. Ytterligare 35 minuter behövdes för att Nasa skulle kunna få bekräftat att manövern lyckats.
Strax före klockan sex meddelade den amerikanska rymdstyrelsen att inbromsningen var en succé och att Juno kretsade i Jupiters omloppsbana.
– Ni har just lyckats med det svåraste som Nasa någonsin gjort, sade en av de huvudansvariga för projektet, Scott Bolton på forskningsinstitutet SWRI i San Antonio i Texas, i sin hyllning till kollegorna i Nasas kontrollrum i Pasadena i Kalifornien där jubel bröt ut när Juno hamnade rätt.
Nu väntar ett nära två år långt uppdrag då Jupiter ska utforskas. Förhoppningsvis kan det också kasta nytt ljus över hur vårt solsystem bildades.

Farlig planet

Planen är att rymdsondens instrument ska utforska Jupiters inre, något som kan bidra till ny kunskap om vårt eget ursprung och hur livet på jorden uppstod.
De magnetiska fält som finns runt Jupiter avger stark strålning som skadar mätinstrumenten – på grund av det måste sonden avsluta sin undersökning av planeten efter ungefär två år.
– Jupiter är en planet på steroider. Allting som har med den att göra är extremt, säger Scott Bolton om vad som är solsystemets största planet.
Junos resa till Jupiter har tagit fem år. Sonden sändes till rymden från Florida år 2011.
European Space Agency ESA förbereder just nu i Frankrike ett forskningsprojekt med projektnamnet JUICE. Det är ESA:s första uppdrag till Jupiter. JUICE kommer att nå Jupiter år 2030, och målet är att utforska Jupiters yta och tre av Jupiters månar. Man hoppas på att kunna göra mätningar under tre års tid på Jupiter.
Hans Linden som är vice ordförande i astronomföreningen Andromeda i Vasa kommenterar att det alltid är spännande att lära sig nya saker om rymden, trots att han själv mest aktivt sysslar med astronomi på vintern då stjärnorna syns klart i mörkret.
– Det är intressant då man får detaljerad information om avlägsna himlakroppar, trots bra teleskop kan man inte se detaljer så långt bort från jorden. Vi ser fram emot att höra mera om Juno, säger han. Nu väntar vi bara på vilken sorts data sonden kommer att ge, det kommer antagligen ta flera veckor.

ANDRA LÄSER