ANNONS

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Alla typer av lån eller utgifter påverkar din ekonomi i någon mån, vissa mer än andra. Har du planer på att låna pengar vill du göra vad du kan för att lånet ska påverka din ekonomi så lite som möjligt. Här är 4 saker att tänka på innan du lånar pengar.

Annons

1. Stora prisskillnader mellan olika lånetyper

Det råder stora prisskillnader mellan olika typer av lån. Genom att välja den lånetyp som passar ditt behov bäst och till lägst pris kan du säkerställa att du inte betalar mer än absolut nödvändigt för ditt lån.
• Ett snabblån lämpar sig bra för dig som behöver låna pengar snabbt under en kortare period. Var dock på din vakt - de höga räntorna riskerar göra lånen riktigt dyra.
• Behöver du ha tillgång till pengar lite då och då kanske en kontokredit är rätt väg att gå. Då beviljas du ett kreditbelopp du kan göra uttag från vid behov. I takt med att du betalar tillbaka din skuld frigörs krediten och du kan göra ytterligare uttag. Lånet fungerar likt ett kreditkort med den skillnaden att du inte behöver något fysiskt kort.
• Behöver du teckna ett större lån, exempelvis för att köpa en bil privat eller renovera din bostad, då passar ett större privatlån bäst för dig. Räntorna är klart lägre än inom snabblån men högre än lån med säkerhet.
När du vet vilken lånetyp som passar dig bör du alltid jämföra långivarnas erbjudanden med varandra. På så vis kan du hitta den billigaste aktören och många gånger spara tusentals kronor sett över hela löptiden. På jämförelsesajten Lånakuten kan du bl.a. jämföra kostnaden på snabblån, kontokrediter och privatlån.

2. Se upp för övriga avgifter

Innan du bestämmer dig för ett lån är det viktigt att du ser över vilka övriga avgifter som tillkommer till lånet och höjer totalkostnaden. Det är annars lätt att du bara stirrar dig blind på räntan och därmed får en ovälkommen överraskning när du får hem din första månatliga faktura.
Vanliga avgifter när du lånar pengar
• Startavgift
• Aviavgift
• Uttagsavgift
• Påminnelseavgift
När du jämför långivarnas villkor och kostnader är ett bra tips att fokusera på lånens effektiva räntor. Den räntan inkluderar nämligen alla kostnader för lånet, inklusive övriga avgifter, vilket inte den nominella räntan gör.

3. Med eller utan säkerhet?

Huruvida du ska låna pengar med eller utan säkerhet beror på vad du ska använda lånet till. Lånar du utan säkerhet innebär det att du inte behöver ställa något föremål som säkerhet för lånet. Det ger dig flexibilitet att använda pengarna till precis vad du vill. Däremot får du räkna med en högre ränta än om du lånar med säkerhet.
Lånar du med säkerhet ställer du ett föremål som säkerhet för lånet - vilket även begränsar pengarnas användningsområde eftersom du bara kan köpa det föremål som utgör säkerheten för lånet. Några vanliga lån med säkerhet är bolån och billån.

4. Samla lån och sänk dina räntekostnader

Har du flera mindre lån och betalar dyra räntekostnader varje månad? Då kan du välja att samla lån och krediter för att sänka dina räntekostnader och frigöra mer pengar varje månad.
Ett samlingslån är ett lån som motsvarar dina sammanlagda smålåneskulder men med lägre ränta. Genom att samla lånen får du inte bara ned dina månatliga räntekostnader, många gånger kan du även spara pengar på minskade aviavgifter.