Följ HBL under Hangöregattan – startskottet går ombord på Viking Line

Sommarens höjdpunkt för många firas i helgen då både seglare, kryssningsresenärer och festglada sommarfirare anländer till Hangö. HBL:s reporter följer folkströmmen, och liverapporterar från kryssningsfartyget, kappseglingsbanan och kvällsfesten.

Den anrika Hangöregattan börjar på fredag och avslutas på söndag. Drygt 160 båtar är anmälda.
Jesper Sundström
08.07.2021 06:15 UPPDATERAD 08.07.2021 08:18
Fjolårets Hangöregatta ställdes in på grund av coronaviruset, men gör nu en storartad comeback. Förutom drygt tusen seglare, väntas även kryssningsresenärer, turister, sommargäster och festande ungdomar inta staden i dagarna tre.
Stadsdirektören Denis Strandell är beredd.
– Jämfört med de vilda 1980-talsåren har regattan lugnat sig rejält, men den är en unik tillställning både till havs och på land. För många seglare är det sommarens höjdpunkt på kappseglingsfronten, något inte ens mästerskapstävlingarna slår.
Stadsdirektör Denis Standell tror att besökarantalet under Hangöregattan kommer att bli högre än på många år, bland annat för att festivalen Ruisrock inte ordnas den här helgen, som den brukar göra.
I år bidrar även kryssningsfartygen till stämningen. Viking Lines Gabriella kryssar för första gången till Hangö i kväll och lastar i morgon av drygt 800 resenärer i Västra hamnen på fredag förmiddag. Hotellen är sedan länge fullbokade och i gästhamnen väntar en armada av småbåtar som vill uppleva stämningen och samvaron under långhelgen.
Strandell är ändå inte orolig för att trycket på staden inte ska hålla, här har man trappat upp insatserna och förberett sig på sommarens absoluta fest.
– Vi vill ju att Hangö ska vara en aktiv semesterort. Lite får man tåla, staden behöver städas extra noga både på lördag och på söndag morgon.
Ett litet orosmoment finns ändå, och det är viruset. Hangö var länge en stad med nollsmitta.
– Vi fick det första coronafallet först i augusti i fjol, trots att staden var full av folk under påsken 2020. Sedan dess har vi klarat det bra. I sommar har vi haft några nya fall relaterade till turismen, det går inte att undvika helt. Samtidigt har vi den bästa vaccinationstäckningen i Nyland just nu.
Strandell kommer själv att delta i regattan ombord på sexan Jolanda, och hoppas folk hittar ner till Östra hamnen då regattan inleds.
– Det blir en veritabel show då alla båtar ska ut på sjön under förmiddagarna, tipsar han.

160 anmälda båtlag

De första starterna går av stapeln på fredag förmiddag. Tävlingen avslutas på söndag.
– Starterna sker klockan 11 alla dagar och båtarna beger sig ut på havet mellan klockan 9 och 10. Från Parkberget har man möjlighet att följa Finnratingtävlingen där ungefär 40 båtar deltar, säger Kalle Niemi, kommodor för Hangö segelförening.
I vanlig ordning arrangerar HSF regattan tillsammans med Hangö udds segelsällskap och Ekenäs segelsällskap. Vanligtvis brukar drygt 200 båtar delta, men i år är deltagarantalet något lägre i regattans 14 klasser.
– Vi har ungefär 160–165 anmälda båtar. En orsak kan vara att regattan krockar med några FM-tävlingar och dessutom spelar coronan en roll, säger Niemi.

Skön känsla

Även om båtmängden inte är som den brukar går det inte att ta miste på att arrangörerna ser fram emot att ordna regattan igen efter den ofrivilliga pausen.
– Vi är nöjda med att kunna ordna regattan igen. Däremot har det inte varit alldeles enkelt att hitta en del grejer som vi lämnade på olika platser efter den senaste regattan för två år sedan, säger Niemi.
I år verkar Hangöregattan inte ha utländska seglare, men nog utländska båtar med finländsk besättning.
Nu verkar det mesta vara hittat och även den här gången kan seglarna komma till Hangö med vetskap om att gänget bakom regattan vet vad de gör. Få maskinerier är lika väloljade som det över 100 år gamla regattaarrangemangets.
– Visst underlättas allting av traditionerna, säger Niemi.

Ont om utländska seglare

Regattan lyckas ändå inte helt och hållet undvika pandemin. Ett tydligt exempel på det är att de utländska seglarna lyser med sin frånvaro.
– Den här gången verkar vi inte ha några utländska deltagare och det beror nog på coronan. Däremot har vi utländska båtar med finländsk besättning, säger Niemi.

Följ HBL under regattan

HBL:s reporter Johanna Häggblom liverapporterar från Hangöregattan under helgen, följ med på HBL.fi. Starten går ombord på Viking Lines Gabriella som kryssar till Hangö i dag på eftermiddagen.

ANDRA LÄSER