Torkan är över – finländskt EM-brons i isdans

Juulia Turkkila och Matthias Versluis hade skaffat sig ett fint utgångsläge inför lördagens fridans. EM i Esbo slutade med finländskt jubel.

Juulia Turkkila and Matthias Versluis stod för en fantastisk avslutning på EM i konståkning.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
29.01.2023 10:36 UPPDATERAD 29.01.2023 19:23
Den sista dagen av konståknings-EM i Esbo blev en glädjens dag för hemmapubliken. Det finländska paret Juulia Turkkila och Matthias Versluis knep brons i isdans.
Paret låg på en tredjeplats inför fridansen på lördagskvällen efter en fin prestation i fredagens rytmdans. Och när det väl skulle avgöras levererade paret. De personliga rekorden – 120,65 på lördagen och 198,21 poäng sammanlagt – räckte till en bronsmedalj.
Hemmapubliken i Esbo var i extas och glädjen på läktarna visste inga gränser då det stod klart att Turkkila och Versluis hade bärgat bronset.
”Då stödet från publiken ökade fick jag en wow-känsla. De gav oss energi och kraft i slutet av programmet”, säger Turkkila.
”Vi njöt av varje sekund och gav allt vi hade”, säger Versluis.
Nu blickar de framåt.
”Det här är bara början. För ett par år sedan kunde vi inte föreställa oss att vi skulle ta medalj. Det har varit vår dröm och nu siktar vi på nya framgångar”, säger Turkkila.
Innan lördagen hade det gått hela 28 år sedan ett finländskt par tog en medalj i isdans. Susanna Rahkamo och Petri Kokko vann EM-guld i Tyskland 1995.
Lördagens brons ger Finland ytterligare en plats i nästa års EM. Det betyder att Finland har två nationsplatser i isdans.
Det italienska paret Charlene Guignard och Marco Fabbri knep guldet och silvret gick till Storbritanniens Lilah Fear ja Lewis Gibson.

15-åring imponerade

Publiken fick se fin finländsk konståkning redan tidigare på lördagen. Blott 15-åriga Janna Jyrkinen åkte ett närmast felfritt program och slutade på en sjundeplats med rekordpoängen 176,96.
”Mitt fria program var en bra helhet. Mitt mål var att åka felfritt och jag lyckades nästan. Det här är en bra grund att bygga vidare på inför kommande tävlingar”, säger Jyrkinen.
EM i Esbo var det första stora mästerskapet för Jyrkinen. Hon njöt av tillfället.
”Det var mycket folk och en otrolig stämning på läktarna. De gav mig krafter att kämpa, säger Jyrkinen.

ANDRA LÄSER