OS-fäktare i upprop mot ryssar

Internationella olympiska kommittén (IOK) vill ”hitta en väg” tillbaka för ryska och belarusiska idrottare. Någon som över 300 fäktare vill sätta stopp för. I ett brev till ordförande Thomas Bach uppmanar de IOK att hålla fast i avstängningen.

Amerikanskan Lee Kiefer är en av de som ligger bakom brevet till IOK. Arkivbild.
28.03.2023 14:22
Tidigare i mars beslutade Internationella fäktningsförbundet att Ryssland och Belarus får delta i tävlingar men att det är upp till IOK att bestämma om de sedan får tävla i OS.
Nu kommer annat budskap från fäktarna själv.
I ett brev, som över 300 har signerat, uppmanar de IOK och ordförande Thomas Bach att hålla fast vid det olympiska förbudet mot ryska och belarusiska idrottare.

”Fullständig ignorering”

I brevet – med bland andra Lee Kiefer, amerikanska OS-guldmedaljören från Tokyo – anklagar fäktarna Bach och den till förordnade ordföranden i Internationella fäktningsförbundet (FIE), Emmanuel Katsiadakis, för att prioritera ryssarna före ukrainarna.
”Med fullständig ignorering av idrottarnas röster har ni tillåtit både Ryssland och Belarus tillbaka till FIE-tävlingar, såväl som en turnering som arrangeras på rysk mark”, skriver de i brevet.
”Detta är ett uppenbart brott mot IOK:s ståndpunkt.”
Ordförande Thomas Bach har vid flera tillfällen berättat att IOK vill ”hitta en väg” tillbaka för ryska och belarusiska idrottare, med förhoppning om att de ska kunna tävla i Paris-OS under neutral flagg, utan något nationellt emblem och klädda i vitt.
Just av den anledningen är ämnet en del av dagordningen under kommitténs exekutivmöte i Lausanne, Schweiz, den här veckan.

Blir Putins propagandaverktyg

Fäktarna hävdar dock att är svårt att skilja de ryska idrottarna från staten.
”De här idrottarna har inte bara uppmuntrats att kämpa i kriget av Rysslands olympiska kommittén utan de är också mottagare av statlig finansiering. De tar sin lön från Putins (Vladimir, Rysslands president) krigskassa”, skriver de i brevet och påpekar vidare att ryska idrottare som tävlar som neutrala och vinner medaljer skulle fortfarande användas som propagandaverktyg av Putin.
”Att tävla under neutral flagg har inte visat sig vara ett lämpligt sanktionsinstrument tidigare och är inte lämpligt nu.”
Fäktarna skriver även att ett totalförbud måste vara på plats för idrottare tills att Ryssland drar sig ur kriget mot Ukraina.

ANDRA LÄSER