Mannen som dog i en skidbacke på Pyhätunturi var en erfaren åkare – föll omkull efter väjningsrörelse

Ingen annan åkare misstänks vara skyldig till olyckan som krävde en äldre mans liv på Pyhätunturi i tisdags, meddelar polisen.

En äldre man dog i en skidolycka på Pyhätunturi i tisdags. Arkivbilden är från Ruka.
13.02.2020 15:13 UPPDATERAD 13.02.2020 15:14
Den äldre man som dog i en skidbacke på fjället Pyhätunturi i tisdags var en erfaren åkare som kände till pisterna i området mycket väl, rapporterar polisen. Mannen bodde i huvudstadsregionen.
Han avled vid klockan 13 på tisdagseftermiddagen efter att ha fallit omkull i skidbacken. Enligt polisen skedde olyckan på ett ställe där två svartklassade pister korsade varandra i den nedre delen av pistområdet. Svart är kodfärgen för branta och krävande skidbackar.
Den ena av de svarta pisterna uppehålls med en pistmaskin medan den andra täcks av natursnö. Mannen åkte i backen som uppehålls av en pistmaskin och försökte åka om en annan skidåkare men tvingades göra en väjningsrörelse och åka över till backen med natursnö.
Därefter tappade mannen kontrollen över sitt åk och föll omkull varpå han tumlade några tiotals meter utför backen. Andra åkare larmade omedelbart hjälp och försökte hjälpa mannen men han dog på olycksplatsen.
Polisen rapporterar att mannen använde skyddsutrustning för utförsåkning, bland annat hjälm. Vädret var mulet och det fanns dimma högst upp på Pyhätunturi, men enligt polisen hade vädret ingen inverkan på händelseförloppet som ledde till mannens död.
Ingen annan åkare misstänks vara skyldig till mannens död. Polisen fortsätter sin utredning av dödsorsaken.

ANDRA LÄSER