Stora fördelar med Nato för den lilla människan

14.05.2022 16:16
Maj-Britt Jansson (HBL Insändare 12.5) undrar vad som "fick egentligen vår ledning att så plötsligt vilja ansöka om Natomedlemskap." Hon frågar: "Vad hände egentligen?"
Vad som hände är naturligtvis Rysslands invasion av Ukraina för snart tre månader sedan, vilket Jansson måste vara medveten om. Invasionen betydde att Ryssland inte längre kan antas agera rationellt. Det fanns ingen rationell orsak för Ryssland att attackera Ukraina, ett fredligt grannland. Men det hände.
Ryssland har inte heller någon rationell orsak att invadera Finland, ett annat fredligt grannland. Men exemplet Ukraina visar att risken finns, en risk som få här trodde på före den 24 februari. Jo, Ryssland överraskade oss totalt.
Vi har dock haft tid på oss efter februari, och Natomedlemskapet verkar inte längre så plötsligt. Men naturligtvis är det fortfarande lite oklart vad det betyder för "den lilla människan" (Jansson). Vilka är fördelarna?
Låt oss föreställa oss att Finland inte är med i Nato, och att Ryssland, efter att ha annekterat Ukraina, riktar sig mot Finland (ingen rationell orsak behövs). I den situationen vore Åland mycket intressant, och den natursköna, fredliga skärgårdens små människor synnerligen i farozonen.
Som vi minns startade Ryssland Ukraina-kriget 2014 med de "gröna männens" blixtattack på Krim-halvön. Det hela var över på några få dagar. Jag tror att något liknande kunde hända också på Åland, till exempel med landstigningsfartyg från Kaliningrad.
Jo, jag vet att Åland är demilitariserat. Men vi kan inte längre lita på att vår östra granne bryr sig om detta. Med Åland under kontroll skulle Ryssland behärska en väldigt stor del av Östersjön. Å andra sidan skulle Åland vara ett finfint brohuvud med tanke på eventuella markoperationer i Egentliga Finland (jämför med Krim och resten av Ukraina).
Vad skulle den lilla människan på ryskockuperade Åland uppleva? Först skulle både båt- och flygtrafiken stoppas, och alla båtar beslagtas. Internet skulle troligen stängas av, och tv- och radiokanaler bytas till ryska. Ockupanterna skulle organisera ett (sken)val, där befolkningen skulle rösta för annektering till Ryssland, och därefter skulle rubel införas som valuta. Landstinget skulle naturligtvis bli historia, medan Bomarsund skulle återupprättas som vad den var från första början, en rysk fästning. Vidare skulle ryska givetvis ersätta svenska som det officiella språket.
Detta är inte något jag tänkt för att skrämma äldre människor, det är vad som pågår i Ukraina just nu (tänk Cherson). Jag tror vi kan undvika dessa nidbilder med Natos hjälp. Är det inte en fördel? Till och med en stor fördel?

Sakari Aaltonen,

Helsingfors

ANDRA LÄSER