Terrordömde Bouanane fördömde öldrickande – rökte själv cannabis

De som kom i kontakt med Abderrahman Bouanane i Finland beskriver inte honom som särskilt besvärlig. Men ibland brusade han upp, till exempel när han såg andra dricka öl. Själv rökte han cannabis.

I myndigheternas rapport beskrivs via vittnesmål hur en ångestfylld Bouanane under sommaren innan dådet vakade allt mer om nätterna och om hur han nästan inte umgicks med andra över huvud taget.
15.06.2018 16:30 UPPDATERAD 15.06.2018 18:11
Utgångspunkten för Abderrahman Bouanane var inte den bästa. Det kan man läsa i den utredning som myndigheterna låtit göra för att se hur samhället kan minimera risken för liknande attacker som Åbodådet i framtiden.
Utredningen presenterar det lilla man vet om Bouananes förflutna. Hans föräldrar skilde sig när han var sju, och hans beslut att lämna Marocko för Europa hade att göra med svårigheter i familjen. Enligt honom själv hade avfärden också kopplingar till ett våldsamt gäng fotbollshuliganer som han hörde till. Han måste åka i väg från gängstriderna för att överleva.
Tillsammans med en vän åkte Bouanane i oktober 2015 från Marocko. Via Turkiet, Grekland och långa omvägar anlände han så småningom till Tyskland. Till Finland kom Bouanane i maj 2016, sannolikt via Polen, Lettland och Estland.
Rapporten tar fasta på Bouananes beteende under vistelsen i Finland:
"Han hade problem med att hålla platserna städade och snygga."
"Gärningsmannen reagerade på en situation där han upptäckte att handledaren ordnat en trevlig måltid tillsammans med en annan asylsökande. Gärningsmannen rörde till situationen och uppförde sig illa."
"Ibland var han arrogant och käbblade om exempelvis städningen. En asylsökande har berättat att gärningsmannen blev arg när han såg att denna använde ett kors. Gärningsmannen ogillade också att andra asylsökande drack öl."
Bouanane rökte själv cannabis och det finns misstankar att han sålt narkotika.
Slutsatsen om Bouananes beteende i början av Finlandsvistelsen är ändå inte särskilt graverande i utredningen: "Allmänt sett betraktades inte gärningsmannen som särskilt besvärlig."
Under 2017 började Bouanane ändå intressera sig alltmer för radikal islamism och Islamiska staten. Polisen fick en anmälan om honom. Tipset gav inte upphov till åtgärder.
I rapporten beskrivs via vittnesmål hur en ångestfylld Bouanane under sommaren innan dådet vakade allt mer om nätterna, om hur han blev mer påstridig och om hur han nästan inte umgicks med andra över huvud taget.
Läs också: Drömläge för IS: Halv miljon faderlösa marockanska barn

ANDRA LÄSER