Tim Sparv reser till Qatar – "Fotbollsspelare har en viktig roll i samhällsdebatten

Fotbollslandslagets förre kapten Tim Sparv reser den här veckan till Qatar för att bekanta sig med situationen i den kommande VM-staden och för att träffa arbetare som kan ge honom kunskap om värdlandet.

Tim Sparv reser till Qatar för att diskutera situationen i landet med arbetare.
Filip Saxén
Jesper Sundström
22.03.2022 17:51 UPPDATERAD 22.03.2022 17:52
Tim Sparv har under de senaste åren aktivt tagit ställning i människorättsfrågor. Han var aktiv då Bollförbundet bestämde sig för att betala ut lika stor ersättning till damerna som till herrarna då spelarna är med sina respektive landslag.
I fjol talade Sparv för migrantarbetarnas arbetsförhållande i Qatar där fotbolls-VM ska avgöras.
Sparv har kritiserat både internationella fotbollsförbundet Fifa och arrangörerna för VM i Qatar nästa år. Sparv är också aktiv i Amnestys kampanj som uppmärksammar brott mot mänskliga rättigheter i Qatar. Och Sparv var en av åtta idrottare som fungerade som språkrör för Förbundet för mänskliga rättigheters idrottskampanj Krossa inte idrotten.
Gästarbetarna som byggt infrastrukturen (bland annat arenorna) inför VM i Qatar lever under vad som av bland annat Human Rights Watch beskrivits som slavlika förhållanden. Enligt The Guardian har över 6 000 gästarbetare fått sätta livet till i samband med VM-byggen.
På tisdagen berättade Sparv att han reser till Qatar senare den här veckan. Där ska Sparv bland annat träffa arbetare för att få mera kunskap av, för att citera honom, "personer som vet mera än vad jag gör".
Enligt människorättsorganisationers rapporter har över 6 000 gästarbetare fått sätta livet till då arenorna för VM byggts.
Sparv säger att det är viktigt att diskutera frågor som regimen i Qatar och det internationella fotbollsförbundet Fifa vill sopa under mattan.
– Jag tycker det är viktigt att man använder sin röst till någonting annat än att bara prata om resultat. Fram till att jag var 23 fokuserade jag bara på fotboll, men sedan fick jag upp ögonen för andra saker och började också ha en åsikt, säger han och fortsätter:
– Jag tror att fotbollsspelare har en viktig roll i samhällsdebatten. Jag önskar också att större organisationer och spelare som är betydligt bättre än vad jag är skulle diskutera problemen.
Det var 2019, då landslaget besökte Qatar, som Sparv fick upp ögonen för situationen i Qatar.
– F-n. Vi vaknade för sent. Jag vaknade för sent, skrev han i ett uppmärksammat inlägg på sajten Players Tribune.
– De senaste två och ett halvt åren har jag befunnit mig på en personlig upptäcktsresa för att få veta så mycket som möjligt om det som hänt i Qatar.

ANDRA LÄSER