Minttu Mustakallio skäms inte om det hörs att hon är finskspråkig: Att spela teater på svenska berikar mig som konstnär

”Nämen för helvete, hur klarar du av att göra det där?” Så har vissa finskspråkiga kolleger reagerat då Minttu Mustakallio vågat ta steget att utöva sitt yrke som skådespelare också på svenska. I somras gjorde hon också sitt första tv-seriejobb i Sverige. 

När Minttu Mustakallio första gången klev in på Svenska Teatern kände hon ingen i hela huset. Nu rör hon sig hemvant i korridorerna.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
04.11.2022 19:01 UPPDATERAD 04.11.2022 22:03
Det är kyligt i Esplanadparken efter en av årets första frostnätter, men skådespelaren Minttu Mustakallio poserar snällt för kameran. Samtidigt pratar hon livligt på, frågar efter svenska ord hon inte genast har på tungan och frågar nyfiket varifrån fotografen Timo Kari med sina rullande Karis-r är hemma.
Vi ska diskutera hur det känns att spela teater på svenska, ett språk som inte är hennes eget, och vad som får en såpass etablerad och uppburen skådis att kasta sig ut i något alldeles nytt. 
– Att de har en kaffeautomat här på Svenska Teatern är förstås en avgörande faktor, konstaterar Mustakallio skämtsamt då vi går via personalkaféet. 

ANDRA LÄSER