HIFK:s ex-sportchef Lönnström kritisk till den nya ledningens värdegrund och arbetskultur

Efter fyra framgångsrika säsonger och ett miserabelt 2022 lämnar sportchefen Mika Lönnström HIFK mitt under pågående säsong. Han är tacksam för tiden i HIFK – men också besviken på vanskötseln av klubben som är djupt inne i en sportslig och ekonomisk kris.

Sportchefen Mika Lönnström lämnar HIFK bakom sig.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
16.08.2022 14:20 UPPDATERAD 16.08.2022 16:28
Det är en vemodig och besviken Mika Lönnström som lämnar posten som sportchef hos fotbollsligaklubben HIFK. Lönnström var med om ligaavancemanget 2018 och var med och bygga lagen som mellan 2019 och 2021 radade upp placeringarna 7, 8 och 6 i fotbollsligan – trots en minimal budget jämfört med konkurrenterna.
Säsongen 2022 kom ändå att bli den framgångsrika sportchefen sista. HIFK har endast vunnit en av sina 17 matcher i ligan och parkerar på jumboplatsen med sex poäng upp till nästjumbon FC Lahti.
Men det är ändå inte bara de sportsliga motgångarna som fick Lönnström att lämna klubben han hjälpt etablera sig på liganivå. Det är med de nya ägarna och den nya styrelsen han hamnat på kollisionskurs med.
– Det känns väldigt jobbigt att packa ihop sina saker eftersom det här alltid varit min klubb. Men jag kan bara inte vara med i en sådan här verksamhet, säger Lönnström som är tacksam för sin tid i klubben och för IFK-profilerna Christoffer Perrets, Tom Nybondas och Gary Sundbergs mentorskap.
Lönnström ställer sig kritisk till den nya HIFK-ledningens värdegrunder och arbetskultur. Styrelsens sätt att detaljstyra, stökiga rekryteringsprocesser, otacksamhet gentemot mångåriga trotjänare inom organisationen och likgiltighet mot fansen är några av problemen som fick bägaren att rinna över.
– Vad beträffar spelar- eller tränarrekryteringar fungerade det tidigare så att jag presenterade möjliga nyförvärv för styrelsen och diskuterade spelare med chefstränaren och så fattades ett beslut. I år var det väldigt annorlunda. I den sista tränarrekryteringen intervjuades ett tjugotal olika tränare.

Har klubben skött alla sina skyldigheter som arbetsgivare?

– Jag kan inte kommentera det, säger Lönnström.

"Man brukar få vad man förtjänar"

HIFK:s organisation har helt naturligt förnyats efter ägarbytet men processen och slutresultatet är Lönnström inte nöjd med. Enligt honom är har den nya klubbledningen distanserat från den trogna anhängarbasen – något som fansen märkt, säger Lönnström.
– Jag sade från första början åt de nya ägarna att IFK-gemenskapen är stark och att det är fansen som är den här klubben. Allt annat går att fixa, men om man sviker fansen så är det kört. Många fans jag talat med har sagt rakt ut att de tappat hoppet.
Lönnström medger att han också kunnat göra ett bättre jobb i vintras då laget byggdes. Han efterlyser ansvarstagande också av klubbledningen.
– Det är dags att se sig i spegeln. Det är inte alltid lätt men det är dags nu. Det är ingen slump att HIFK är sist i tabellen. Det kan vara grymt att säga så här, men man brukar få vad man förtjänar. Jag önskar inget annat än att saker skulle börja rulla på. Men även om HIFK skulle bevara sin plats i ligan så finns samma värdegrund fortfarande kvar.
Lönnström påpekar också att HIFK alltid varit en stolt tvåspråkig klubb – något som inte syns på samma sätt som tidigare exempelvis på klubbens webbsajt, där också nyheter om damlaget, junior- och futsalverksamheten lyser med sin frånvaro.
Härnäst styr Lönnström mot nya utmaningar inom fotbollen. På tisdagen blev det officiellt att han är klar för ett tränaruppdrag i Al-Bukiryah FC som håller till i den saudiska andraligan.

ANDRA LÄSER