Konsultskandalen fällde Katri Kulmuni – Centern väljer ny minister och snart ordförande

Centerordföranden Katri Kulmuni gjorde en ödesdiger miss då hon lät ministeriet, inte Centerpartiet stå för notan för hennes dyra medieträning. Tårögd och med darrande stämma meddelade Kulmuni att hon avgår som finansminister. Efterträdaren väljs redan på söndagen.

En politiker ska bära ansvar. Därför fortsätter jag inte som medlem av statsrådet, sade Centerordföranden Katri Kulmuni.
– På samhälleliga poster bör man bära samhälleligt ansvar. Jag har kommit till slutsatsen att jag inte fortsätter som medlem av statsrådet. Centern fortsätter i regeringen, kungjorde en sammanbiten Katri Kulmuni (C) på fredagseftermiddagen i riksdagen.
Katri Kulmuni hade i förväg informerat statsminister Sanna Marin (SDP) om sitt beslut. Kulmuni sitter tills vidare kvar som Centerordförande, men partiet och riksdagsgruppen väljer en ny minister redan på söndagen. Beslutet om vem som blir nästa finansminister fattas av partistyrelsen och riksdagsgruppen.
Kulmunis besked bäddar för att Centern väljer en ny ordförande vid sin partistämma i höst.
Avgångsbeskedet satte omedelbart i gång spekulationerna om vem som efterträder Kulmuni på finansministerposten och vem som blir nästa Centerordförande.
Då regeringen tillträdde för ett år sedan, utnämndes Kulmuni som näringsminister, men hon tog över finansministerposten i slutet av fjolåret. En möjlighet är att Mika Lintilä som var finansminister innan Kulmuni tog hans post, får tillbaka sitt gamla jobb. Lintilä meddelade till Vasabladet att han är redo att axla uppdraget ifall partiet så vill.

Detta har hänt

6 juni 2019: Katri Kulmuni utnämns till näringsminister i Antti Rinnes regering.
26 juni 2019: Kulmuni meddelar att hon ställer upp i Centerns ordförandeval.
8 augusti 2019: Arbets- och näringsministeriet ingår ett avtal med kommunikationskonsulten Harri Saukkomaas företag Tekir. Syftet med avtalet är medieträning av minister Katri Kulmuni.
7 september 2019: Kulmuni väljs till Centerns partiordförande.
3 december 2019: Regeringen Rinne avgår, bland annat efter påtryckningar från Centern.
10 december 2019: Sanna Marins regering tillträder. Kulmuni byter från näringsminister till finansminister. Medieträningen fortsätter men räkningen förflyttas från Arbets- och näringsministeriet till Finansministeriet.
2 juni 2020: Suomen kuvalehti publicerar en artikel om att Kulmuni medietränats på ministeriernas bekostnad.
3 juni 2020: Kulmuni meddelar att hon kommer stå för hela notan själv.
5 juni 2020: Polisen meddelar att de utreder om offentliga medel använts i fel syfte. En utredning är inte samma sak som en förundersökning.
5 juni 2020: Katri Kulmuni avgår från sin post som finansminister.
7 juni 2020: Centern väljer en ny finansminister.
Riksdagens talman, tidigare centerordföranden Matti Vanhanens namn kastas också fram som tänkbar finansminister. Ett alternativ är att försvarsministern Antti Kaikkonen, vill bli finansminster, eftersom posten kunde ge honom nyttig synlighet inför höstens partiordförandeval där Kakkonen sannolikt är intresserad.
Kulmuni valdes till Centerns ordförande i höstas då hon besegrade sin motkandidat Antti Kaikkonen med rösterna 1092-829. Ett halvt år tidigare hade förre Centerordföranden Juha Sipilä meddelat att han lämnar posten. Förhandsfavoriten Annika Saarikko ställde inte upp eftersom hon väntade barn.
Saarikko återvänder från mammaledigheten i slutet av sommaren. Hittills har det varit meningen att Saarikko återvänder till posten som vetenskaps- och kulturminister, som nu innehas av Hanna Kosonen. Men det är fullt möjligt att Kulmunis avgångsbesked leder till en större rotation bland Centerns ministrar.
Centerns ordförandeval tippas bli en uppgörelse mellan åtminstone Antti Kaikkonen och Annika Saarikko. En annan presumtiv partiordförandekandidat är riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen.

Kulmuni svarade inte på frågor

Kulmuni tog inga frågor av pressen efter att hon tillkännagav sitt beslut i rikssalen. Hon sade att hon då hon tillträdde posten som minister, ville skaffa sig scenvana och bad utreda om det fanns en möjlighet att få utbildningen via ministeriet.
– Jag känner inte till att det i upphandlingen skulle ha funnits juridiska eller förvaltningsmässiga problem.
Kulmuni sade att det ofta är så gott som omöjligt att skilja åt uppgifterna som minister och partiordförande. Hon medgav att hon under medieträningen hade övat sig att hålla partikongresstal.
– Det borde jag inte ha gjort. Övningarna var i enlighet med upphandlingsavtalet, men efterklok inser jag att jag inte borde ha gjort just det. I stunden fäste jag inte uppmärksamhet vid saken. Det borde inte över huvud taget ha ingått övningar med koppling till mitt partiordförandeuppdrag, sade Kulmuni, med ångerfull stämma.

Statsministern underrättades i förväg

Statsminister Sanna Marin fick beskedet om Kulmunis avgång tidigare på dagen.
– Jag stödjer Katri Kulmuni i hennes beslut som måste ha varit svårt. Jag värdesätter henne som människa och tackar henne för samarbetet hittills. Samarbetet i regeringen fortsätter, sade Marin i ett pressmeddelande.
De andra regeringspartiernas ordförande var snabba att avtacka Kulmuni.
– Tack Katri Kulmuni för ett gott samarbete och allt viktigt vi har fått till stånd tillsammans. Respektfullt ansvarstagande i en svår situation. Många hade inte gjort detsamma. Regeringssamarbetet fortsätter, skrev vänsterordföranden och undervisningsministern Li Andersson på Twitter.
De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo tackade också av Kulmuni.
– Tack för samarbetet hittills. Beslutet måste ha varit tungt. Samarbetet med Centern fortsätter. Styrka Katri, skrev Ohisalo.
SFP-ordföranden, justitieminister Anna-Maja Henriksson kommenterade också beskedet:
– Jag vill önska dig krafter och styrka efter ett rakryggat, men säkert tungt personligt beslut. Regeringssamarbetet med Centern fortsätter, skrev Henriksson.

Polisen utreder

Kulmuni hamnade i blåsväder tidigare i veckan då Suomen Kuvalehti berättade att hennes medieträning hade kostat ministeriet omkring 50 000 euro. Kulmuni fattade beslutet om konsultträningen som minister efter att hon hade gett sig in i kampen om att bli Centerordförande. Konsultbyrån Tekir sålde den påkostade utbildningen.
På fredagen meddelade Helsingforspolisen att den påbörjat en utredning om Kulmunis fortbildningsfakturor i syfte att utreda om det finns skäl att misstänka brott. Utredningen inleddes i och med att det kommit in två polisanmälningar. Det handlar i det här skedet om en preliminär utredning, inte om en förundersökning.
Kulmuni uppgav tidigare att den saftiga konsultnotan kom som en överraskning och hon lovade stå för fiolerna själv.

Katri Kulmuni

Född 1987.
Valdes in i riksdagen år 2015 från Lapplands valkrets.
Utnämndes till näringsminister i Antti Rinnes (SDP) regering på våren 2019.
Hösten 2019 valdes Kulmuni till ordförande för Centern efter Juha Sipilä som inte ville fortsätta som ordförande efter partiets bakslag i riksdagsvalet.
SDP:s Antti Rinne blev tvungen att avgå som statsminister den 3 december i fjol då Katri Kulmuni meddelade att Centern inte längre har förtroende för statsministern ifall Rinne fortsätter.
Sanna Marin efterträdde Rinne som statsminister.
I Marins regering utnämndes Kulmuni till finansminister.
Kulmuni avgick på fredagen som finansminister efter att det uppdagats att hon hade köpt dyr medieträning av konsultbyrån Tekir och lagt notan på ministeriet, inte på Centerpartiet.
ANDRA LÄSER