De hoppas på ett enat USA

Joe Biden har svurits in som USA:s president, och Donald Trump har lämnat Vita huset. – Det här känns som början på en ny era i USA, säger Ashley Norie, en av dem som följde installationsceremonin i Washington DC.

Javier Lugo (till vänster) Rubia Garcia (mitten) och Nick Larsen ser på Bidens installationstal.
Solen värmer upp Washington efter en kylig förmiddag. Vid avspärrningarna mot kongressområdet står Rubia Garcia, 34, och lyssnar på Joe Bidens installationstal på sin telefon. En annan Bidenanhängare dyker upp med en portabel högtalare, och snart ljuder den nya presidentens röst över trottoaren:
"Att övervinna våra utmaningar, att återupprätta Amerikas själ, kräver så mycket mer än ord, och det kräver det svåraste av allt i en demokrati: enighet”
– Du har ett hårt arbete framför dig på den punkten Joe, säger Rubia Garcia och torkar en tår ur ögonvrån.
– Men jag hade önskat att han varit lite hårdare i retoriken mot dem som attackerade Capitolium den 6 januari, tillägger hon.

Försöker nå ut

Rubia Garcia har förståelse för vad hon beskriver som Bidens försiktiga retorik.
– Han försöker nå ut till dem som röstade på Trump, men som inte accepterar våldsamheterna.
Rubia Garcia reste till Washington från New Orleans, mest för Kamala Harris skull.
– Jag ville bara andas samma luft som den första kvinnliga vicepresidenten, även om jag inte kan vara nära henne. Det är en väldigt historisk händelse, säger hon
Även Ashley Nori följde installationsceremonin på sin telefon, en bit från polisavspärrningarna vid kongressområdet.

"Otroligt lycklig"

– Det var en väldig sorglig dag när Trump vann för fyra år sedan, men nu känner jag mig otroligt lycklig, säger hon.
I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med maktskiftet.
Helikoptern Marine One, med Donald Trump ombord, svepte ett varv över kongressområdet och försvann i väg i horisonten på onsdagsmorgonen.
– Jag är glad att han försvinner, konstaterade Robbie Shyver, 33, på torget Columbus Circle vid kongressområdet, strax efter det att Trump lämnat Vita huset.
– Han var en väldigt splittrande president. Joe Biden kommer inte kunna ställa allt tillrätta, men det är ett första steg.
Det är glest på gatorna i Washington DC, få i lokalbefolkningen är ute. Däremot syns desto fler soldater i nationalgardet – över 25 000 är på plats i huvudstaden – och poliser med förstärkningsvapen.

Lugnt i huvudstaden

FBI har varnat för hot mot Washington DC under installationsdagen. Men än så länge har allt varit lugnt, utöver ett falskt bombhot mot Högsta domstolen.
– Jag hoppas att Biden kan ena landet och att läget kan bli mer normalt igen, säger Robbie Shyver.
I vanliga fall brukar hundratusentals människor fylla National Mall, det stora grönområdet runt Vita huset och kongressbyggnaden Capitolium i Washington, då en ny president svär eden. Men på onsdagen var Washington DC snudd på en spökstad, bortsett från en stor närvaro av militär, polis, och journalister.
Borgmästaren Muriel Bowser hade uppmanat folk att stanna hemma, med anledning av pandemin och risken för nya oroligheter.

ANDRA LÄSER