Fazer tvekar kring nya godisfabriken – ”Diskussionen om hälsoskatter väcker oro”

Höjda räntor och diskussionen om en sockerskatt har fått Fazer att se över planerna på en ny godisfabrik i Lahtis. Alternativet är nu att enbart chokladtillverkningen flyttar från Vanda till Lahtis, medan konfektyrfabriken skulle bli kvar i Villmanstrand.

Koncernchef Christoph Vitzthum är oroad över diskussionen om hälsoskatter. Han efterlyser större förutsägbarhet i verksamhetsmiljön.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
08.03.2023 16:33 UPPDATERAD 08.03.2023 18:07
Det var i maj i fjol som Fazer presenterade sina planer på en ny, stor och modern godisfabrik i Lahtis. Sedan tidigare har livsmedelsföretaget bageri, kvarn och xylitolfabrik i staden.
Planen var att flytta chokladtillverkningen från Vanda och konfektyrtillverkningen i Villmanstrand till Lahtis. Den nya fabriken skulle stegvis köra i gång 2025–2027.
På onsdagen meddelade Fazer att man omprövar sina planer. Orsaken är de höjda räntorna, förändringar i konsumentbeteende och efterfrågan samt diskussionerna om en så kallad sockerskatt. De här faktorerna gör enligt bolaget framtidsutsikterna svåra att bedöma.
”Utöver den allmänna osäkerheten och de utmanande marknadsutsikterna väcker den politiska verksamhetsmiljöns oförutsägbarhet oro, främst diskussionen om hälsoskatter", säger koncernchef Christoph Vitzthum i bolagets pressmeddelande.
I februari röstade riksdagen ja till en förändring i beskattningen av läskedrycker. I den avgående regeringens program står det också att en eventuell sötsaksskatt ska utredas, även om inget ännu har materialiserats på den punkten.
"Fazer har förbundit sig att utveckla den inhemska livsmedelssektorn, skapa sysselsättningsmöjligheter och göra långsiktiga investeringar i Finland. Detta kräver dock en förutsägbar, jämlik och rättvis lagstiftning”, säger Vitzthum.  
Chokladen flyttar från Vanda till Lahtis, men övrigt godis blir kvar i Villmanstrand.
Fazer utreder nu möjligheten att flytta enbart chokladtillverkningen till Lahtis. Den sysselsätter i dag cirka 500 personer i Vanda. Fabriken startade 1960 och närmar sig enligt bolaget slutet på sin tekniska livslängd.
Däremot skulle konfektyrtillverkningen bli kvar i Villmanstrand, där den sysselsätter cirka 400 personer. Fabriken grundades 1922 och övergick i Fazers ägo år 1993. Fabrikens förpackningsenhet har nyligen moderniserats. 
Kända produkter från Villmanstrand är godispåsar som Remix och Ässämix, Fazers bästa och Pantteri samt Gröna kulor.
Villmanstrands borgmästare Kimmo Jarva glädjer sig över den nya vändningen. I ett pressmeddelande säger han att beskedet inte kunde ha kommit vid ett lämpligare tillfälle för ”godishuvudstaden”. 
De senaste åren har Villmanstrand lidit av bortfallet av ryska turister, först på grund av coronapandemin och sedan kriget i Ukraina.

ANDRA LÄSER