Sopstrejken i Paris avbryts

Strejkande renhållningsarbetare i Paris ska återgå till sina arbeten under onsdagen. Det kan potentiellt innebära att en av de mest ihållande symbolerna för motståndet mot den kontroversiella franska regeringens pensionslag är på väg att försvinna.

Skräphögarna har blivit en slående visuell – och stinkande – symbol för motståndet mot pensionslagen. Arkivbild.
29.03.2023 19:28
Städgrupper skulle på onsdagen börja plocka upp högar av skräp som samlats under deras strejk, såväl som skräp på gatorna efter protesterna mot pensionslagen som hölls dagen innan.
Skräphögarna har blivit en slående visuell – och stinkande – symbol för motståndet mot lagen som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 år till 64.
Redan i tisdags kom uppgiften att Paris sophämtare skulle avsluta strejken – men inte för att ge upp, utan för att man enligt det vänsterradikala facket CGT på så vis kunde möjliggöra samordning med andra grupper ”så att vi kan gå ut i strejk ännu starkare igen”.
Men lättnaden var på onsdagen stor hos parisare efter beskedet att strejken avbryts.
– Det är bra att soporna samlas ihop. Det är mycket ohygieniskt, och vissa invånare har redan problem med råttor och möss. Det kan bli farligt om det lämnas för länge, säger Gil Franco till nyhetsbyrån AP.
Att strejken avbrutits, och att antalet personer som demonstrerar minskar, ses av vissa som början på slutet av demonstrationerna mot pensionslagen.

ANDRA LÄSER