Dystra siffror från Danmark på julannandagen: "Smittan är våldsam för ögonblicket"

Danmark har registrerat nästan 14 900 nya bekräftade covidfall under söndagen – nytt rekord för landet efter några dagars nedgång.

Invånare i Ålborg köar för att testa sig för covid-19. Bilden är från den 23 december.
Anestesiläkaren Torben Mogensen, som är ordförande för danska Lungföreningen, förklarar den höga smittspridningen med omikronvarianten som upptäcktes i Sydafrika i november.
– Smittan är våldsam för ögonblicket. Det är ett uttryck för att omikronvarianten dominerar, och den är så smittsam att vi inte kan kontrollera den, säger Mogensen.
Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus steg med 57 till sammanlagt 579 under söndagen, och ytterligare 13 personer registrerades som avlidna med bekräftad covid-19.
– Antalet inlagda patienter är fortfarande hanterbart och det är det viktigaste. Och det är därför jag inte är orolig för att vår sjukvård ska kollapsa, säger Mogensen.

Såg bra ut

Uppgången kommer efter några dagars nedgång i antalet nya fall per dag.
I början av veckan registrerades ungefär 13 000 fall per dag, en siffra som sjönk till drygt 10 000 närmare julhelgen. Utvecklingen såg bra ut, ända tills julannandagens siffror publicerades.
Statens Serum Institus (SSI) chefsepidemiolog Tyra Grove Krause hade hunnit säga till The Washington Post att utvecklingen var "uppmuntrande".
– Det är för tidigt att slappna av, men det är uppmuntrande att utvecklingen inte följer vårt allvarligaste scenario, sade Grove Krause.
På lördagen konstaterades ytterligare 10 dödsfall med bekräftad covid-19, en nedgång från fredagens 14 döda, och antalet covidpatienter på landets sjukhus minskade med 16 till 522.

ANDRA LÄSER