I dag firar gymnasierna penkis – se bilder från festen här!

Tusentals sprudlande glada abiturienter spred karnevalsstämning i ett ruskigt Helsingfors centrum på torsdag när bänkskuddardagen firas.

Abiturienter åkte genom Helsingfors på lastbilsflak under torsdagen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
09.02.2023 12:43 UPPDATERAD 10.02.2023 09:47
”Bara två minuter kvar”,  utbrister någon ivrigt i folkhavet som står samlat vid Esplanaden i centrala Helsingfors, strax innan jublande abiturienter rullar in över kullerstenarna. 
Musik, visselpipor och signalhorn ljuder då hundra färgsprakande lastbilsflak dekorerade med banderoller och plakat kör förbi.
I år deltog 100 bilar i penkis-paraden.
En av årets livligaste och gladaste dagar i Helsingfors centrum är här igen, då gymnasisterna får fira sin penkis. I år är det cirka 4 000 blivande studenter från huvudstadsregionen som firar att den egentliga skolgången nu är över.
Stämningen på topp! 
”Johans gullisar” från Tölö gymnasium på penkis 2023. 
Trots att dagen är molnig och ruskiga vindar blåser i Helsingfors har hundratals personer tagit sig ut till Esplanaden i hopp om att skymta en bekant eller familjemedlem på flaken, eller för att fylla fickorna med godiset som regnar ner över gatorna.
När det regnar godis är det bra att vara utrustad med paraply.
Abisloganerna som pryder plakaten, halarna och banderollerna är traditionsenligt inspirerade av aktuella händelser och fenomen som präglat gymnasietiden. Trots att årets abiturienter tillhör den årskurs, vars gymnasietid påverkats av coronapandemin, är referenser till munskydd och vaccin nästan som bortblåsta.
 I stället figurerar målningar av bland annat statsminister Sanna Marin, karaktärer från filmen Avatar och finurliga hänvisningar till olika appar. En och annan Ukrainaflagga syns också till.
Här under har vi samlat bilder av de svenskspråkiga gymnasiernas bilar, banderoller och glada leenden i huvudstadsregionen: 
Penkis-stämning i Helsingfors.
Mattlidenabir har hängt upp ett lakan med referens till appen BeReal som blivit populär under det gångna skolåret.
Gymnasiet Grankulla samskola kör med stil.
Också HBL figurerade på Brändö-abiturienternas flak.
”Varför Paris - vi har ju Vanda” har abin från Helsinge gymnasium målat på ett lakan.
Glada abiturienter från Gymnasiet Lärkan. 
Penkisstämning vid Lärkan.
Stämningen var på topp bland abina vid Hangö gymnasium innan de begav sig ut lastbilsflaken. 
Peace and love var temat i Ekenäs gymnasium när abiturienterna for på semester till JAbimaca.
Tölö gymnasium festade också loss på Tölö torg.


Har du en fin bild från penkis 2023? Skicka in den till HBL tillsammans med namn på fotografen och gymnasiet så delar vi den här. 

ANDRA LÄSER