Polisen avlivar björn som fastnat med vänstra framtassen i fälla – "Hon har troligen gått med den i ett år"

Polisen i Norra Karelen meddelar att man tänker avliva en björnhona som fastnat med tassen i en fälla i Eno, i Joensuu kommun. Enligt polisen är det frågan om samma björn som rörde sig med en fälla runt tassen för ett år sedan.

Polisens bild på björnhonan. Bilden är tagen den 8 juli 2021.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
17.08.2022 08:19 UPPDATERAD 18.08.2022 12:05
I fjol var tanken att björnen skulle sövas ner så att fällan kunde tas bort från björnramen. Men enligt polisen hann björnen gå i ide.
– Vi försökte fånge björnen två gånger i fjol, utan resultat, säger kriminalöverkommissarie Harri-Pekka Pohjalainen på polisinrättningen i Östra Finland.
Metoder som användes var bland annat lockbete i form av föda. Björnhonan hade fyra små ungar då, vilket hade förhindrat att polisen tagit livet av den, säger Pohjalainen.
Nu, ett år senare, har ungarna lämnat honan och hon har enligt uppgifter inte någon ny kull.
Fallet har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier. En del har krävt att polisen ska fånga björnen, avlägsna fällan och släppa ut björnen i det fria.
Polisen skriver i ett pressmeddelande att det kunde vara en möjlighet, om veterinärer bedömde att skadan som björnen fått av fällan är lindrig.
Men björnhonan i Eno i Norra Karelen, som fångades på en viltkamera den 21 juli i år, har troligen dragits med fällan i ett år. Polisen har också anledning att tro att fällan sitter fast djupt i björnens vänstra framtass. Därför är det inte möjligt att avlägsna fällan utan kirurgiska ingrepp, slår polisen fast.
Det är enligt djurskyddslagen inte heller ett alternativ att lämna björnen lidande med tassen i fällan, konstaterar Harri-Pekka Pohjalainen.
Enligt de veterinärer som polisen konsulterat skulle det krävas en stor operation och själva ingreppet kunde orsaka fara både för björnen och för de personer som deltar i ingreppet.

Överlevnad inte tillräckligt

Björnar som fastnar i en fälla kan inte längre jaga föda eller röra sig fritt. Att djuret trots allt kan överleva är, enligt veterinärerna som polisen hört, inte en tillräcklig motivering för att låta djuret leva med smärtan som såret efter fällan orsakar.
Att operera en infekterad ram ökar risken för allvarliga komplikationer. Utan antibiotika eller annan eftervård är risken stor för att såret infekteras.
Myndigheterna kan vid behov fånga och söva ett djur som fastnat i en fälla för att avlägsna den. Den här beredskapen har kommit till efter förra sommaren, skriver polisen i Norra Karelen. Beredskapen innebär främst att det finns en plan för hur myndigheterna ska samarbeta och att de redskap som behövs är införskaffade.
Enligt Harri-Pekka Pohjalainen har myndigheter assisterat djur som fastnat i fällor cirka 5-10 gånger under de senaste två åren.
Fällorna är tillåtna i Finland. Vem som helst får jaga invasiva arter med dem, som till exempel mink.

ANDRA LÄSER