Försvarsminister Niinistö: Ovanligt med två luftrumskränkningar samma dag

Finland förhåller sig alltid allvarligt då den territoriella integriteten kränks, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) till FNB angående de två misstänkta ryska luftrumskränkningarna i går.

Försvarsmakten har publicerat bilder av de ryska planen på Twitter.
Försvarsmakten observerade ett ryskt Su-27-jaktplan i finskt luftrum klockan 16.43 och 21.33. Enligt Försvarsministeriet handlar det om samma plantyp men två olika plan.
– Det som är ovanligt är att det handlar om två jaktplan under en och samma dag, säger Niinistö.
Enligt försvarsministern ska man utreda och ingripa i misstankarna.
– Utrikesministeriet har varit i kontakt med Rysslands ambassad.
Båda fallen inträffade i samma område i Finska viken söder om Borgå. Flygvapnet genomförde identifieringsflygningar i båda fallen.
Försvarsmakten publicerade bilder på Twitter av båda fallen.
Försvarsministeriets kommunikationsdirektör Max Arhippainen säger att han inte känner till alla detaljer.
– Den första kränkningen inträffade under eftermiddagen och ett plan av samma typ kränkte luftrummet igen vid halv tiotiden.
Det första ryska jaktplanet av typen SU-27 misstänks ha flugit i finländskt luftrum under en minuts tid ungefär klockan 16.43 på torsdagskvällen.
Enligt Försvarsministeriet ska planet ha färdats 13 kilometer i finländskt luftrum, ungefär en kilometer innanför gränsen.
Strax innan den första misstänkta luftrumskränkningen meddelade Rysslands försvarsministerium att Ryssland hade inlett en militär flygövning i Kaliningradregionen. I övningen deltar plan av samma typ som misstänks ha flugit söder om Borgå, det vill säga SU-27:or. Andra flygplan i övningen är SU-24 och MIG-29.

Inte första gången

På det drabbade gränsområdet söder om Borgå finns en krök och på samma ställe har flera luftrumskränkningar skett tidigare, säger Försvarsministeriets kommunikationsdirektör Max Arhippainen till FNB.
Ett ryskt flygplan har senast kränkt Finlands luftrum för ett år sedan i juli, då samma i område. Då handlade det om ett transportplan, Iljusjin-76.
Vid tidigare luftrumskränkningar har det ofta varit transportplan som flugit in på finländskt luftrum. Arhippainen kommer inte på när ett ryskt jaktplan senast skulle ha kränkt finskt luftrum.
– Jag försökte kolla upp saken men kan inte uttala mig om det. Oftast har det varit frågan om transportplan, säger Arhippainen till FNB.
HBL frågar Arhippainen om sammanträffandet mellan den militärövning som startade i Kaliningradregionen och den första luftrumskränkningen utanför Borgå.
– Vi spekulerar inte kring orsaken till kränkningen. Men på ett allmänt plan kan jag säga att transportleden till Kaliningrad går över Finska viken, säger Arhippainen till HBL.

ANDRA LÄSER