Pandemi och uteblivna konserter i Iran knäckte inte Flat Earth: "Ny trummis ger oss välkommen omstart"

En kvartett som utifrån medlemmarnas meritförteckningar kunde kallas för en supergrupp. Men medlemmarna i Helsingforsbandet Flat Earth tonar ner de höga förväntningarna.

– Det viktigaste är att vi har roligt. Ett band fungerar inte utan humor och glädje, säger basisten Niclas Etelävuori.

Flat Earth med Niclas Etelävuori, Wilhelm Granö, Anthony Pikkarainen och Mikko Lindström uppträder på On The Rocks i Helsingfors den 5 oktober.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
28.09.2022 07:03
Flat Earth är ett av de hetaste namnen inom den inhemska hårdrocken. Inte minst när man blickar på medlemmarnas meritförteckningar. Där finns medverkan i band som Amorphis, HIM, Grease Helmet, Kyyria, Polanski och The Sounds. Nyligen har Flat Earth gett ut sitt andra album High On Lies. Bandet har också genomgått förändringar i sin sammansättning när Mika ”Gas Lipstick” Karppinen lämnade bandet i våras. Han har nyligen ersatts med Wilhelm Granö.  
Vi njuter av några eftermiddagsöl och cider tillsammans med Granö och basisten Niclas Etelävuori på en bar i centrala Helsingfors. Granö berättar om hur han anslöt sig till bandet:
– Jag fick ett samtal av Niclas som jag känt sedan länge. Jag hade ingen aning om Flat Earths musik, men vi bestämde oss för att göra ett test i träningslokalen. Det fungerade bra. Vi gjorde en spelning som var ännu bättre. Det var min inkörsport till bandet, säger Granö.

Flat Earth

Grundat 2018 i Helsingfors.
Består av Anthony Pikkarainen på sång, Mikko Lindström på gitarr, Niclas Etelävuori på bas och Wilhelm Granö på trummor.
Debutalbumet None for one utkom 2018. Andra albumet High on lies i september 2022.
Flat Earth uppträder på On the Rocks i Helsingfors den 5.10. 
Utifrån medlemmarnas meritförteckningar är det väl inte helt fel att kalla bandet för en supergrupp.
– Vi har redan blivit kallade för en supergrupp, säger Granö med glimten i ögat och tar en klunk av sin cider.
– Det går inte att komma ifrån att vi varit länge med i branschen. Men det är inte huvudsaken. Det viktigaste är att vi har roligt tillsammans och Wilhelm har hämtat med sig glädje till bandet. Ett band fungerar aldrig om det inte finns humor och glädje med, säger Etelävuori.
Flat Earths historia går tillbaka till 2017 då Etelävuori hade slutat i Amorphis. Vid samma tidpunkt hade HIM gjort sitt. Etelävuori är kompis med Mikko Lindström som spelade gitarr i HIM.
– Jag hade lite material på min hårdskiva som jag spelade upp för ”Linde”. Han var direkt med på noterna. Via gemensamma kontakter fick vi nys om Anthony Pikkarainen. Mika Karppinen kom också med och så var vi en kvartett.
Medlemmarna i Flat Earth har meriterande erfarenheter från band som HIM, The Sounds och Amorphis.

Hur mycket märks influenser i er musik av era tidigare band?

– Det går inte att undvika. Men Flat Earth ger oss kanske lite mer möjligheter att vidga vyerna, trots att till exempel jag och ”Linde” spelat hårdrock i över 25 år. Vi försöker också bevara traditionen med att bjuda på en energisk scenshow.

Svårt läge

Niclas Etelävuori berättar att Flat Earth befann sig i ett svårt läge i våras när Karppinen lämnade bandet. Det gällde att hitta en ny trummis som är bandets sound troget, tillräckligt skicklig och också är en bra kompis.
– Vi fick erbjudanden av sådana trummisar som till exempel sade att de kan slå lika hårt som Karppinen, men det var inte det vi ville ha. Med Wilhelm fungerade det direkt så det kändes bra.
Flat Earth gav ut sitt debutalbum 2018 och det var tänkt att uppföljaren skulle utkomma 2020. Men som med allt annat så rubbade coronapandemin också Flat Earths verksamhet.
– Både utgivningen av albumet och inbokade spelningar i hemlandet och utomlands ställdes in. Vi gjorde några shower utan publik som man kunde följa med på nätet, men de hämtade inte in pengar. Jag upplever inte heller att konserter på nätet utan publik är speciellt lyckade eftersom samverkan mellan publik och band saknas.
Trots att Flat Earth är huvudsysslan för bandmedlemmarna är de också engagerade i andra projekt. Granö medverkar i Musta Barbaaris band medan Etelävuori har gästat Andy McCoys band. Dessutom har han på distans jobbat med två iranska band, som spelar proggmetall.
– Jag fick kontakt med det ena iranska bandet genom en journalist som hade träffat mig i Istanbul. De frågade om jag skulle vilja göra en spelning med dem på Kreta, men det gick i stöpet eftersom de inte fick resa ut ur Iran. Jag fick också en förfrågan om att åka till Teheran för att spela, men också den chansen rann ut i sanden på grund av den iranska byråkratin. För en månad sedan fick jag en förfrågan om jag kunde hjälpa dem att fly landet, men också det är svårt, säger Etelävuori.
Flat Earth består av Niclas Etelävuori, Wilhelm Granö, Anthony Pikkarainen och Mikko Lindström.

ANDRA LÄSER