Finländsk forskare: Ta Erdogans uttalanden med en nypa salt

Man bör ha i åtanke att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan befinner sig mitt i en valkampanj, säger forskaren Toni Alaranta om det uppseendeväckande uttalande som låter tro att Finland släpps in i Nato, men inte Sverige.

Toni Alaranta tonar ned uppståndelsen kring Recep Tayyip Erdogans senaste uttalande. – Vi har redan sett ett antal liknande utspel.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
29.01.2023 21:58 UPPDATERAD 29.01.2023 22:03
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan öppnade i en tv-sänd intervju på söndagskvällen för att låta enbart Finland gå med i Nato. Han sade att ”Sverige kommer att bli chockerat” om landet får rött ljus av Turkiet medan Finland godkänns som medlem i försvarsalliansen.
Uttalandet skiljer sig inte väsentligt från tidigare, anser Turkietforskaren Toni Alaranta vid Utrikespolitiska institutet.
– Vi har redan sett ett antal utspel från Turkiet politiska ledning som antyder att Finlands medlemskap skulle godkännas, men inte Sveriges. Den här gången försöker Erdogan tydligare än förr trycka in Sverige i ett hörn: därav ordvalet att Sverige skulle ”bli chockerat”.

ANDRA LÄSER